Bloomberg: Μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια

Bloomberg
Facebook

Η αξιοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας σε μια πιο «πράσινη» οικονομία, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Bloomberg.

H διάθεση σχεδόν 18 δισ. ευρώ ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων θα κινήσει το ενδιαφέρον σε αρκετές επιχειρήσεις και του εσωτερικού και του εξωτερικού, τόνισε ο Βασίλης Αντωνιάδης, επικεφαλής του τμήματος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για την Κεντρική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή στην Boston Consulting Group Inc.

«Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι περισσότερα από 30% των κεφαλαίων της Ε.Ε. για την Ελλάδα κατευθύνονται σε "πράσινες" ευκαιρίες» δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην Αθήνα.

Μάλιστα, οι περιοχές οι οποίες αφορούν τα κεφάλαια μέχρι σήμερα εξαρτώνται από τον λιγνίτη και γι’ αυτό είναι μια σημαντική ευκαιρία να μειώσουν αυτή την εξάρτηση, επισήμανε ο κ. Αντωνιάδης.

Πράσινο τοπίο
EUROKINISSI

Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της δεκαετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά έχει εξασφαλίσει 6,2 δισ. ευρώ για «green projects». Ένα επιπλέον ποσό 11,6 δισ. ευρώ θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο για χρήση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων.

Οι ελληνικές προτάσεις για τη χρήση των κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων και των «πράσινων» επενδύσεων, θα οδηγήσουν σε μια αύξηση της πραγματικής οικονομικής παραγωγής κατά 7% μέχρι το 2026 και στη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα projects

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει κάποια από τα projects. Αυτά είναι:

  • Τα Ελληνικά Πετρέλαια, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου της Ελλάδος, θα κατασκευάσει 18 ηλιακά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 204MW στη Δυτική Μακεδονία, την περιοχή που εξαρτάται περισσότερο από τον λιγνίτη.
  • Η ΔΕΗ και η γερμανική RWE έχουν συμφωνήσει να δαπανήσουν 1 δισ. ευρώ σε ηλιακά πάρκα ισχύς 2GW μέσω μιας κοινοπραξίας, επίσης στην ίδια περιοχή.
  • Ένας όμιλος με τους μεγαλύτερους παρόχους και παραγωγούς ενέργειας της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η MotorOil και η TAP, έχουν καταθέσει πρόταση για μια πράσινη μονάδα υδρογόνου, κόστους 8 δισ. ευρώ. Ο Μυτιληναίος και η ΔΕΗ έχουν γνωστοποιήσει πως εξετάζουν το ενδεχόμενο εισόδου στην αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ενώ η Ελλάδα θα ξεκινήσει συζητήσεις για μια εθνική στρατηγική υδρογόνου τον επόμενο μήνα.

 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα