Moody's: Αξιολόγηση μετά τις μεταρρυθμίσεις

moodys
Facebook

Προϋπόθεση για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου αποτελεί η πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Ο οίκος δεν προχώρησε σε αξιολόγηση της Ελλάδας την περασμένη Παρασκευή, κάτι το οποίο έχει ξανασυμβεί και στο παρελθόν, αφού αποτελεί πρακτική που συμβαίνει τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και στην περίπτωση άλλων χωρών. Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση για την Ελλάδα είναι τον Νοέμβριο.

«Θα υπάρξει πίεση για αναβάθμιση του ελληνικού χρέους, αν περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποφέρει ορατά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και ενισχύσει και παγιώσει περαιτέρω τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές επενδύσεις» ανέφερε ο Steffen Dyck, αντιπρόεδρος και senior credit officer του Moody’s και συγγραφέας της έκθεσης.

«Αντίστροφα», πρόσθεσε, «θα υπάρξει πίεση για υποβάθμιση του αξιόχρεου αν η πρόοδος στη μεταρρύθμιση των ελληνικών θεσμών αναστραφεί, θέτοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία με τους πιστωτές της ευρωζώνης».

Δείκτης
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σταθερό πιστωτικό προφίλ

Το σταθερό πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας εξισορροπεί τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια που επιταχύνουν την ανάπτυξη με το υψηλό δημόσιο χρέος της, το οποίο παραμένει η βασική πρόκληση για το αξιόχρεο της χώρας, σημειώνει ο Moody’s.

Το πιστωτικό προφίλ της χώρας αντανακλά τα σχετικά υψηλά επίπεδα πλούτου σε σχέση με το περιορισμένο μέγεθος της οικονομίας της και την επίσης περιορισμένη διαφοροποίησή της.

Βελτίωση των θεσμών και της διακυβέρνησης

Σημαντική βελτίωση στους θεσμούς της χώρας και τη διακυβέρνηση σε αρκετούς τομείς έχει πετύχει η κυβέρνηση. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, «η χώρα ωφελείται από μια ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους, ένα σημαντικό ταμειακό μαξιλάρι και μια ισχυρή ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους».

«Μπορεί λόγω της πανδημίας να ανακόπηκε η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο οι πόροι της Ε.Ε. θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια» αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, προσθέτει, η βασική πρόκληση για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας παραμένει το υψηλό χρέος της, το οποίο ανήλθε στο 205,6% το 2020 και είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών που αξιολογεί ο οίκος.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα