Moody's Analytics: Χάσμα αναδυόμενων και ανεπτυγμένων χωρών

Moody's
Facebook

Τεράστιες επιπτώσεις στις οικονομίες αναμένεται να προκαλέσει η αύξηση του χρέους, λόγω της πανδημίας. Όπως προειδοποιεί η Moody’s Analytics, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη δημιουργία χάσματος μεταξύ των ανεπτυγμένων και των μη ανεπτυγμένων χωρών.

Ο Seve Cochrane, οικονομολόγος της Moody’s Analytics επισημαίνει την εκτίμησή του ότι η αύξηση του επιπέδου του χρέους θα οδηγήσει τις αναδυόμενες αγορές να μείνουν πίσω από τις ανεπτυγμένες στην οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, 

"Με την πανδημία, το χρέος αυξήθηκε σε όλες τις μορφές, η μεγαλύτερη αύξηση ασφαλώς ήταν στο δημόσιο χρέος -και δεν αποτελεί έκπληξη, εξαιτίας της ανάγκης να παράσχει νέα στήριξη την ίδια στιγμή που τα φορολογικά έσοδα ήταν μειωμένα ευρύτερα ανά τον κόσμο”, δήλωσε στο CNBC.

"Η πραγματική επίδραση ωστόσο είναι ένα είδος αυξανόμενου χάσματος μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομικών και των αναδυόμενων αγορών. Η συσσώρευση χρέους αυξήθηκε περισσότερο στις αναδυόμενες αγορές και ίσως να έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία σε ό,τι αφορά στη διαχείριση αυτού του χρέους στο μέλλον”, πρόσθεσε.

50 ευρώ
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Εκτίναξη ρεκόρ» του συνολικού χρέους 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Moody’s, το συνολικό χρέος παγκοσμίως αυξήθηκε κατά το ποσό ρεκόρ των 24 τρισ. δολαρίων στο νέο υψηλό του 366% του ΑΕΠ το 2020

Το συνολικό χρέος στις αναδυόμενες αγορές υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία και τώρα αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του υφιστάμενου χρέους παγκοσμίως, σύμφωνα με το report.

Αναδυόμενες οικονομίες όπως αυτές της Ινδίας και της Αργεντινής, δίνουν την μάχη ενάντια σε μία νέα άνοδο των κρουσμάτων, ενώ ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία σημειώνουν μείωση των κρουσμάτων.

Ο Cochrane επισήμανε ότι οι αναδυόμενες αγορές γενικώς είναι πιο αργές στο να διασφαλίσουν και να ξεκινήσουν εμβολιασμούς σε σχέση με τις αναπτυγμένες. Στο μεταξύ, το αυξημένο χρέος θα μπορούσε να οδηγήσει τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών να περιορίσουν τα δημοσιονομικά τους νωρίτερα ώστε να κρατήσουν υπό έλεγχο το χρέος.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα