Folli Follie: Νέα δίκη για Κουτσολιούτσο

Yπόθεση Folli Follie
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Εξελίξεις είχαμε στην περιβόητη υπόθεση της Folli Follie (FF), καθώς ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο εισαγγελέας κάνει λόγο για ολιγωρία στη λήψη δραστικών μέτρων για την προστασία των μετόχων της τον Μάιο του 2018.

Παράλληλα, αποδίδεται το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην παράβαση καθήκοντος στον επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του Ομίλου, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, και στον διευθυντή ασφαλείας της εταιρείας. Οι τρεις κατηγορούμενοι καλούνται να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για την υπόθεση που ερεύνησε ο εισαγγελικός λειτουργός σε δύο φάσεις.

Οι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση έχουν δικαίωμα, αφού παραλάβουν το κλητήριο θέσπισμα και εντός 15 ημερών, να προσφύγουν στην Εισαγγελία Εφετών.

FOLLI FOLLIE
EUROKINISSI

Πώς έσκασε η «βόμβα»

Η υπόθεση έσκασε σαν βόμβα τον Μάιο του 2018, όταν ένα fund αμφισβήτησε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας και τα θεωρούσε κατασκευασμένα. Έτσι, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε ανεξάρτητο έλεγχο από διεθνή ελεγκτική εταιρεία καθώς και αναλυτική επεξήγηση από το fund που κατηγόρησε τη Folli Follie.

Το αμερικανικό hedge fund QCM, που κατηγορούσε την εταιρεία, μπορεί –όπως παραδέχτηκε– να είχε «ποντάρει» στην πτώση της τιμής της, ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε, πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους σε σημεία που υποτίθεται ότι υπήρχαν καταστήματα της FF, αλλά δεν τα βρήκε.

Παρ' όλα αυτά, η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς κρίθηκε πως δεν είχαν προκύψει στοιχεία που να καταδεικνύουν παράλειψη ελέγχων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όμως, η υπόθεση βγήκε από το αρχείο ύστερα από τη δημοσιοποίηση ηλεκτρονικών αρχείων που συνέλεξε η ελεγκτική εταιρεία PriceWaterhouseCoopers, στα οποία ο κατηγορούμενος πλέον διευθυντής ασφαλείας της Folli Follie εμφανίζεται μετά την έκθεση του επενδυτικού κεφαλαίου να ενημερώνει τον συγκατηγορούμενό του στην υπόθεση Τζώρτζη Κουτσολιούτσο για τις κινήσεις που έχουν γίνει σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, ώστε η εταιρεία να κερδίσει χρόνο και να «λήξει ομαλά» η διαδικασία ελέγχων για τα οικονομικά της εταιρείας. Μετά τη νέα έρευνα, ο εισαγγελέας φαίνεται να κρίνει ότι από το υλικό που μελέτησε φέρεται να προκύπτουν ενδείξεις ότι ο τότε επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αδράνησε να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να μην προκληθεί ζημιά στους μετόχους της εταιρείας.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα