Ακαταδίωκτο, πρακτικά και… ξεστοκαρίσματα εμβολίων

Εμβόλιο
Πηγή: Pixabay

Στα ύψη βρίσκεται η πολιτική διαμάχη μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να χορηγείται το σκεύασμα της AstraZeneca στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. 

Μετά τη σχετική απόφαση δημιουργήθηκαν ερωτήματα, αναφορικά με τα άτομα που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση, για το αν πρέπει να κάνουν τη δεύτερη. Παρά την αναστάτωση και τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί –δικαίως– τα τελευταία 24ωρα, ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός από το Λουξεμβούργο, τονίζοντας πως οι παρενέργειες είναι ελάχιστες και πως η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει κανονικά.

Μήπως, τελικά, όμως φάσκει και αντιφάσκει η κυβέρνηση;

Κυριάκος Μητσοτάκης
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, και συγκεκριμένα από το... ακαταδίωκτο των λοιμωξιολόγων, όταν η κυβέρνηση κατάθεσε τροπολογία με την οποία η επιτροπή των ειδικών δεν θα ευθύνεται, δεν θα διώκεται και δεν θα εξετάζεται για τη γνώμη που διατυπώνει αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας. Μια προμελετημένη κίνηση για όσα θα ακολουθούσαν; Ένας... Κυριάκος ξέρει...

Το άλλο σημείο που εγείρει ερωτήματα είναι γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε δημοσιοποίηση των πρακτικών, δικαιολογώντας μάλιστα τη θέση αυτή λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα εμπόδιζε την ελεύθερη βούληση της επιστημονικής γνώμης των ειδικών.

Και όλα αυτά λαμβάνουν χώρα όταν η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca έχει ανασταλεί σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Νορβηγία και η Δανία, κάτι που –όπως φαίνεται– δεν θορύβησε την κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που Έλληνες επιδημιολόγοι, όπως η Αθηνά Λινού, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένο σκεύασμα, όπως και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Εμβόλιο
Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Μέχρι και ο Άρης Πορτοσάλτε –ποιος να το περίμενε!– βγήκε χθες στον ΣΚΑΪ και δικαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα για τις δηλώσεις περί... ξεστοκαρίσματος. «Ότι θα ερχόταν η κυβέρνηση να δικαιώσει και τον Τσίπρα που είπε για... ξεστοκάρισμα. Τι άλλο να γίνει;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.  

Αυτό ακριβώς αναρωτιόμαστε και εμείς, τι άλλο να γίνει (;), και αντιλαμβανόμαστε πως τελικά δεν ήταν «και τόσο φοβερό αυτό που είπε» ο Αλέξης Τσίπρας… 

Και ερχόμαστε στο σήμερα… με τον κ. Κουρουμπλή και τον κ. Πολάκη να ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς όσον αφορά τα εμβόλια της AstraZeneca. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας μίλησε για «καθοδηγούμενο ''επιστημονικό'' δυναμικό», ενώ ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε την παραίτηση της Επιτροπής Εμβολιασμών. 

Τα συμπεράσματα που ανακύπτουν πολλά, τα ερωτήματα ακόμη περισσότερα. Μήπως τελικά επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί του καθηγητή Τζον Ιωαννίδη, όταν ανέφερε πως από την κυβέρνηση ελήφθησαν μέτρα δημόσιας τάξης και όχι δημόσιας υγείας; Έπεται συνέχεια... 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα