ΚΙΝΑΛ: Προτάσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

ΚΙΝΑΛ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Συνέντευξη Τύπου υπό τον βουλευτή Γιώργο Καμίνη, τον εκπρόσωπο Τύπου Παύλο Χρηστίδη και τον γραμματέα του τομέα Προστασίας του Πολίτη Μαρίνο Σκανδάμη πραγματοποίησε σήμερα το Κίνημα Αλλαγής, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης εγκληματικότητας.

Στη συζήτηση παρουσιάστηκαν οι αδυναμίες, όπως υποστηρίζουν, της κυβέρνησης αλλά και οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση του εγκλήματος στη χώρα μας. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καμίνης άσκησε δριμεία κριτική στους χειρισμούς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Χαρακτήρισε μονοσήμαντη τη σκέψη της κυβέρνησης για αύξηση των ποινών. Όπως είπε, ένα τέτοιο ενδεχόμενο ίσως να έχει και τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Η αύξηση των ποινών δεν είναι πανάκεια, παράγει αντίθετα αποτελέσματα» είπε, δίνοντας χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συμφόρηση των φυλακών. Μιλώντας για την Αστυνομία, τόνισε πως η ίδια διαρρέει σε μόνιμη βάση το δόγμα «εμείς τους πιάνουμε και εσείς τους αφήνετε», το οποίο στρέφεται ανεπίτρεπτα συλλήβδην κατά της δικαστικής εξουσίας, υπονομεύοντας τον ρόλο της και αναπαράγοντας στερεότυπα με ολοκληρωτικό πυρήνα. Έκανε λόγο για εμμονική επιλογή του κατακερματισμού του έργου των αστυνομικών δυνάμεων, που δεν μπορεί να υπαχθεί λόγω της πολυδιάσπασής του σε συνολικό εποπτικό έλεγχο και καθετοποιημένη επιχειρησιακή λειτουργία κεντρικά ή ανά περιοχή αστυνόμευσης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δημιουργεί διαρκώς νέες «ομάδες αντιμετώπισης», που προστίθενται στις παλαιότερες, είπε. Στη θητεία του είδαμε τη δημιουργία της Ο.Δ.Ο.Σ. για τον έλεγχο των διαδηλώσεων, της λεγόμενης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας για τα εγκλήματα εντός των ΑΕΙ, ενώ ανακοινώθηκε πως εξετάζεται και η Αστυνομία των Μεταφορών για τον έλεγχο της εγκληματικότητας κυρίως στο μετρό.

Για την υπόθεση Φουρθιώτη

Αναφερόμενος και στην υπόθεση Φουρθιώτη, ο κ. Καμίνης τόνισε πως είναι τραγική η υπολειτουργία και αποδυνάμωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των Τμημάτων Ασφαλείας της χώρας, που αφενός αποψιλώνονται από προσωπικό, το οποίο αποσπάται στη φύλαξη προσώπων ή αλλού, αφετέρου απασχολούνται σε σειρά δευτερευόντων καθηκόντων (επίδοση κλήσεων, γνήσια υπογραφών, έλεγχος αντικαπνιστικής νομοθεσίας και τώρα μέτρων προστασίας από την πανδημία κ.λπ.). Για περιοχές ολόκληρες που ανήκαν σε 2, 3 ή και 4 πρώην καποδιστριακούς δήμους υπάρχει ένα περιπολικό το βράδυ, που αν εμπλακεί σε περιστατικό, δεν υπάρχει άλλη δύναμη αστυνομικής παρέμβασης και τα θύματα εγκαταλείπονται στο έλεος των δραστών.

Στο λεκανοπέδιο, όπου υπηρετεί περίπου το 45% των αστυνομικών δυνάμεων της χώρας, είναι ζήτημα αν στον δρόμο βρίσκεται το 1/3 των αστυνομικών την ημέρα, τόνισε, σημειώνοντας πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει να απαντήσει με σαφή στοιχεία πόσοι είναι οι αστυνομικοί που βρίσκονται καθημερινά στον δρόμο στη δίωξη του εγκλήματος, ανά διεύθυνση και τμήμα, και αντιστοίχως επί ποιου ακριβώς συνόλου αστυνομικών.

Τι προτείνει το ΚΙΝΑΛ

Το Κίνημα Αλλαγής λοιπόν προτείνει τον αναπροσδιορισμό και την ενίσχυση του ρόλου των αστυνομικών τμημάτων ως βασικού πόλου αστυνόμευσης. Έναν ικανό αριθμό πρόσληψης αστυνομικών από πανελλήνιες εξετάσεις και αποκλειστική διάθεση στα αστυνομικά τμήματα. Την αποδέσμευση περιπολικών και ομάδας Ζ και ομάδων ΟΠΚΕ από τη φύλαξη σταθερών σημείων.

Επιπλέον, την επέκταση μεγαλύτερων δυνάμεων περιπολιών κατά τις νυχτερινές ώρες.

Έναν νέο και ευέλικτο σχεδιασμό αστυνόμευσης σε περιοχές που εμπλέκεται αστικός και μη αστικός οικισμός. Αποδέσμευση δυνάμεων από υδροκέφαλες κεντρικές υπηρεσίες προς όφελος της αστυνόμευσης. Στοχευμένες δράσεις αστυνόμευσης. Ενίσχυση περιπολιών υπηρεσιών ασφαλείας. Αποδέσμευση αστυνομικών από πάρεργα (επιδόσεις, αντικαπνιστική νομοθεσία, επικύρωση γνησίων υπογραφών κ.λπ.). Αναβάθμιση της εκπαίδευσης των εξωτερικών φρουρών.

Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ παρουσίασε περιοχές στις οποίες παρατηρούνται παραβατικές συμπεριφορές αλλά και εγκλήματα. Για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας καταγράφονται διακίνηση ναρκωτικών, διαρρήξεις, ληστείες, συγκρούσεις ομάδων. Στα νότια προάστια, δολοφονίες οργανωμένου εγκλήματος, εκβιασμοί, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών.

Εξαφανίσεις και φυγές ανηλίκων

Τέλος, ειδικό θέμα υψηλού ενδιαφέροντος για το Κίνημα Αλλαγής αποτελούν οι εξαφανίσεις - φυγές ανηλίκων. Σημείωσαν, μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες τις εξαφανίσεις τριών ανηλίκων κοριτσιών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συχνές δημόσιες ανακοινώσεις γι’ αυτό, εντούτοις δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ο συνολικός αριθμός εξαφανίσεων - φυγών και ευρέσεων των ανηλίκων ανά έτος και δεν απαντάται ξεκάθαρα αν τυχόν υπάρχουν περιπτώσεις –πίσω από αυτό– δράσης εγκληματικών οργανώσεων trafficking κ.λπ., ανέφεραν. Ζητούν λοιπόν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να δώσει τα σχετικά στοιχεία στη δημοσιότητα και σε βάθος πενταετίας.