Βορίδης: Ζητά τη στήριξη των κομμάτων στην τροπολογία εναντίον της Χ.Α.

Μάκης Βορίδης Βουλή
© (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων στην τροπολογία που απαγορεύει σε καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής να κατέχουν επιτελικές θέσεις σε κόμματα ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, κατά την έναρξη της συζήτησης, στην ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για την «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών».

Όπως τόνισε ο κ. Βορίδης, «ενωμένο το Κοινοβούλιο πρέπει να δείξει ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές, συμμετοχές και η ανάδειξη σε κομματικά αξιώματα ατόμων που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό από τη Δικαιοσύνη και υποδύονται τους αρχηγούς κομμάτων δεν είναι ανεκτές». 

Σημείωσε, μάλιστα, ότι με βάση το Σύνταγμα, για την αποστέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι απαιτείται αμετάκλητη απόφαση της Δικαιοσύνης, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα. Επομένως, πρόσθεσε, τα μόνα μέτρα που μπορεί να ληφθούν, στην παρούσα φάση, είναι διοικητικού χαρακτήρα και αφορούν περιορισμούς όχι στα πολιτικά δικαιώματα, αλλά στη λειτουργία των κομμάτων που συνέστησαν οι κατάδικοι. Ο κ. Βορίδης αποκάλυψε, επίσης, ότι νέος σχηματισμός με επικεφαλής έγκλειστο στις φυλακές υπέβαλε αίτημα να του εγκριθεί η έκδοση κουπονιών για τη χρηματοδότησή του.

Τι δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι «εμείς όχι μόνο είμαστε θετικοί, αλλά και επισπεύδοντες στο να αποστερήσουμε από τους εγκληματίες τη δυνατότητα να μπουν στη Βουλή».

Θετικά υποδέχτηκαν την τροπολογία οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης και της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήτας. 

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας και τη διεξαγωγή μιας αναλυτικής συζήτησης για το θέμα, καθώς –όπως είπε– με βάση αυτή τη λογική μπορεί να διαμορφωθούν εκτρωματικές διατάξεις που να οδηγήσουν σε περιστολή δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα