Παραλίες Κως: Φέτος λέμε «ναι» στο «νησί του Ιπποκράτη»

Κως
© el.wikipedia.org

Η Κως φημίζεται για τη μεγάλη ακτογραμμή και τις αχανείς αμμουδιές της και γι' αυτό δεν γινόταν να μην κάνουμε μια αναφορά στις κορυφαίες παραλίες της, πολλές εξ αυτών βραβεύτηκαν μάλιστα φέτος με το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία».

Κως
© EUROKINISSI

Λίγα λόγια για το νησί

Η Κως είναι ελληνικό νησί του Αιγαίου με πληθυσμό 33.388 κατοίκους (απογραφή 2011) και αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων σε έκταση μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο και το δεύτερο σε πληθυσμό μετά τη Ρόδο.

Διαθέτει ακτογραμμή μήκους 112 χιλιομέτρων και έχει ως πρωτεύουσα την πόλη Κως, που είναι και το κυριότερο λιμάνι του νησιού. 

Το νησί είναι πλούσιο σε ιστορικά μνημεία και παρουσιάζει αξιόλογο αρχαιολογικό, αλλά και τουριστικό ενδιαφέρον. Αποκαλείται επίσης και «νησί του Ιπποκράτη», του πατέρα της ιατρικής, επειδή εκεί γεννήθηκε ο Ιπποκράτης.

Το αρχαίο Γυμνάσιο στην Κω
© el.wikipedia.org

Η σημερινή Κως είναι ένα σύγχρονο τουριστικό νησί με άπειρες δυνατότητες σε ό,τι αφορά τη διαμονή, το φαγητό, τα σπορ, τις εκδρομές και τις δραστηριότητες ψυχαγωγίας.

Το πλέον αξιοσημείωτο στοιχείο που χαρακτηρίζει το νησί είναι οι ατελείωτοι ποδηλατόδρομοι, γι' αυτό και πολύ συχνά η Κως χαρακτηρίζεται ως το «νησί του ποδηλάτου».

Εκκλησάκι στην κορυφή του όρους Δίκαιος στην Κω
© el.wikipedia.org

Ποιες είναι λοιπόν οι must-visit παραλίες του νησιού;

Κέφαλος

Η Κέφαλος είναι ένα όμορφο, γραφικό χωριό στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, περίπου 42 χλμ. από την πόλη της Κω και η παραλία της είναι ιδιαίτερα ξακουστή. Πιο συγκεκριμένα, η Κέφαλος χωρίζεται σε δύο μέρη: στον παραδοσιακό οικισμό που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και στο παραλιακό τμήμα που ονομάζεται «Καμάρι» και είναι το λιμάνι του χωριού. Στο Καμάρι σώζεται η παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Στεφάνου, χτισμένη τον 5ο αιώνα. Σήμα κατατεθέν της περιοχής είναι το μικρό νησάκι Καστρί με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Κέφαλος
© ikosresorts.com

Ψαλίδι (Άγιος Φωκάς)

Είναι σίγουρα μια από τις πιο δημοφιλείς και πολυσύχναστες παραλίες του νησιού. Είναι εξαιρετικά οργανωμένη, αν περιβάλλεται από ξενοδοχειακές μονάδες διαθέτει κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά, ενώ βρίσκεται μόλις 3,5 χλμ μακριά από την πόλη της Κω. Είναι η ιδανική παραλία για όσους αγαπούν το ψαροντούφεκο. 

παραλία Ψαλίδι
© tripadvisor.com.gr

Τιγκάκι

Το Τιγκάκι είναι ένας μικρός παραθεριστικός οικισμός στη βόρεια ακτή του νησιού, και απέχει μόλις 11 χλμ. από την πόλη της Κω. Έχει περίπου 250 μόνιμους κατοίκους και κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνει σωρεία παραθεριστών-τουριστών που σπεύδουν να χαρούν τα νερά της όμορφης παραλίας του. Μια αμμώδης παραλία με πεντακάθαρα νερά ιδανική για οικογένειες αλλά και ζευγάρια.

Τιγκάκι
© tripadvisor.com.gr

Λάμπη

Πολλοί μπορεί να την έχετε ακούσει και ως Νέα Αλικαρνασσός. Πρόκειται για μια όμορφη αμμουδερή παραλία, 4χλμ ΒΔ της πόλης της Κω, την οποία μπορείτε να προσεγγίσετε εύκολα, είτε με αυτοκίνητο/μηχανή, είτε με λεωφορείο. Διαθέτει όλα τα «κομφόρ» που λένε, και δε θα σας λείψει τίποτα. 

Λάμπη
© arttravel.gr

Θερμά

Τα Θερμά προσελκύουν τους λάτρεις των ιαματικών νερών και του άγριου τοπίου. Τα Θερμά ή αλλιώς Εμπρός Θέρμες βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού περίπου 13χλμ από την πόλη της Κω. Εκεί βρίσκονται πολλές πηγές με μεταλλικά νερά, ψυχρές, υπόθερμες και θερμές. Η παραλία περιβάλλεται από μεγάλους βράχους, ενώ διαθέτει σκούρα μικρά βότσαλα. 

Θερμά
© tripadvisor.com.gr

Κάβο Παραντίσο

Η παραλία Κάβο Παραντίσο βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και είναι ασύγκριτης ομορφιάς με φοβερή θέα. Είναι ήσυχη και πεντακάθαρη, με κρυστάλλινα νερά, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι εύκολα προσβάσιμη και για να βρεθεί κανείς εκεί χρειάζεται ΙΧ ιδανικό για δύσκολες διαδρομές. 

Κάβο Παραντίσο
© tripadvisor.com.gr

Μαρμάρι

Η βορεινή παραλία της Κω που φέρει το όνομα «Μαρμάρι», είναι πλήρως εξοπλισμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, διαθέτοντας μάλιστα και σωρεία επιλογών για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Παράλληλα, φιλοξενεί αρκετά μαγαζάκια με παραδοσιακές γαστρονομικές προτάσεις. 

Μαρμάρι
© tripadvisor.com.gr

Καρδάμαινα

Η παραλία Καρδάμαινα βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού, και είναι γνωστή κυρίως λόγω του ομώνυμου οικισμού. Αποτελεί ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο, ιδιαίτερα αγαπητό στους νέους χάρη στις επιλογές διασκέδασης που διαθέτει.

Καρδάμαινα Κως
© hellas-beach.gr

Γουρνιάτης

Η παραλία Γουρνιάτης είναι αρκετά μεγάλη, οργανωμένη και αμμώδης. Διαθέτει ρηχά νερά και είναι εύκολα προσβάσιμη με αμάξι/μηχανή.

Γουρνιάτης/Atlantica Beach Resort Kos
© firstchoice.co.uk

Άκρο Χελώνας 

Πρόκειται για μια μεγάλη οργανωμένη παραλία με ρηχά νερά και πρόσβαση μέσω της τουριστικής εγκατάστασης στο σημείο. Η παραλία είναι μαγευτική και αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. 

Robinson Club Daidalos
© Bookgreece.com

Τρούλος

Η παραλία Τρούλος βρίσκεται κοντά στο παραδοσιακό χωριό της Κω, Μαστιχάρι. Είναι μια όμορφη αμμώδης παραλία με ξαπλώστρες, ομπρέλες και ένα μικρό beach bar.

Τρούλος
© discoveringkos.com

Λιμνιώνας

Πρόκειται για έναν μικρό και ήρεμο κολπίσκο, ιδανικό για εκείνους που απολαμβάνουν τις ανέσεις ενός σκάφους. Βρίσκεται 43 χλμ μακριά από την πρωτεύουσα και διαθέτει οργανωμένη παραλία με παραδοσιακές ψαροτεωέρνες. Κανείς μπορεί να φτάσει εκεί και με αυτοκίνητο.

Λιμνιώνας
© tripadvisor.com.gr

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα