Ουρεόπλασμα Εγκυμοσύνη: Τι θα συμβεί στην περίπτωση που μολυνθεί το έμβρυο

Έγκυος
© Pixabay

To ουρεόπλασμα (urealyticum ureaplasma) αποτελεί μέρος των βακτηρίων που κατοικούν στο ανθρώπινο σώμα, μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας των γεννητικών οργάνων, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Συνήθως ζουν σε πλήρη ισορροπία και δεν προκαλούν προβλήματα. Ωστόσο, όταν αυξάνονται πληθυσμιακά, έχουν την ευθύνη για λοιμώξεις και για άλλα προβλήματα υγείας.

Ουρεόπλασμα και εγκυμοσύνη

Έχει βρεθεί ότι το ουρεόπλασμα υπάρχει σε ποσοστό 70% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που κυοφορούν και φοβούνται το ουρεόπλασμα κατά την εγκυμοσύνη. Το συγκεκριμένο βακτήριο μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, μέσω του πλακούντα, από τη μητέρα στο έμβρυο ή κατά τον τοκετό. Εν ολίγοις, είναι δυνατό να μολυνθούν κατά τη διάρκεια του τοκετού αν περάσουν από τη μολυσμένη γεννητική οδό. Σύμφωνα με μελέτη, οι λοιμώξεις του κόλπου από ουρεόπλασμα ήταν υψηλότερες στις γυναίκες που είχαν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Συμπτώματα

Το ουρεόπλασμα δεν προκαλεί συμπτώματα όταν ζει ισορροπημένα με άλλα βακτήρια. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να κρατά τα βακτήρια υπό έλεγχο, αποτρέποντάς τα να προκαλέσουν οποιαδήποτε μόλυνση στον οργανισμό. Όταν όμως –όπως προαναφέρθηκε– ο πληθυσμός αυξάνεται, τότε μπορεί να παρατηρηθούν τα εξής συμπτώματα:

Ιός
© Pixabay

Στη γυναίκα:

Στον άνδρα:

 

Βέβαια, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η λοίμωξη από ουρεόπλασμα μπορεί να είναι ασυμπτωματική αλλά με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς, καθώς έχει αποδειχτεί ότι η χρόνια λοίμωξη από ουρεόπλασμα συσχετίζεται με στειρότητα.

Πρόβλημα με την εγκυμοσύνη

Βακτήρια ουρεοπλάσματος έχουν βρεθεί σε άνδρες και γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας. Η υπογονιμότητα ορίζεται ως η προσπάθεια σύλληψης για 12 μήνες χωρίς επιτυχία. Τα βακτήρια μπορεί να επηρεάσουν τον αριθμό του σπέρματος στους άνδρες. Στις γυναίκες, μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη που καθιστά την εγκυμοσύνη πιο δύσκολο να επιτευχθεί.

Μια μόλυνση των γεννητικών οδών μπορεί να προκαλέσει έως και 15% ανδρική υπογονιμότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο ουρεόπλασμα. Υπάρχουν και άλλες αιτίες, όπως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, π.χ. τα χλαμύδια ή η γονόρροια.

Αν το έμβρυο μολυνθεί με το ουρεόπλασμα, μπορεί να παρουσιαστεί:

  • αποβολή
  • πρόωρος τοκετός
  • πρόωρη ρήξη των μεμβρανών

Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία για λοιμώξεις από ουρεόπλασμα, γεγονός που μειώνει σημαντικά την πιθανότητα αυτών των επιπλοκών.

Εγκυμοσύνη
© Pixabay

Εξέταση και θεραπεία

Η εξέταση για ουρεόπλασμα είναι ακριβή και οι καλλιέργειες καταδεικνύουν συχνά ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, ακόμη κι όταν η έγκυος έχει μολυνθεί. Η εξέταση μπορεί να γίνει από αίμα, ούρα, σπέρμα, κολπικό ή αμνιακό υγρό. Η θεραπεία δεν κρίνεται απαραίτητη σε όσους φέρουν το μικρόβιο. Όσοι πάσχουν από ασθένειες που προκαλούνται από το ουρεόπλασμα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται θεραπευτικά με αντιβιοτικά.

Πρόληψη

  • Χρήση προφυλακτικού
  • Πλύση μετά τη σεξουαλική πράξη
  • Αποφυγή καθαριστικών διαλυμάτων στον κόλπο
  • Ισορροπημένη διατροφή και μεγάλες ποσότητες νερού.

Πηγή: health4u.gr 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα