Τσίμπημα ψύλλου - Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Τσίμπημα ψύλλου
gurumd.com

Το τσίμπημα του ψύλλου συνήθως μοιάζει με αλλεργική αντίδραση, αφού το δέρμα κοκκινίζει και πρήζεται. Πώς αντιμετωπίζεται και πώς εξουδετερώνονται;

Oι ψύλλοι είναι μικρά, άπτερα αρθρόποδα έντομα που τρέφονται με αίμα από πτηνά και θηλαστικά (σκύλους, γάτες, τρωκτικά, ανθρώπους). Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν μεγάλα άλματα αναλογικά με το μέγεθός τους, έως και 20 εκ. καθέτως ή έως και 40 εκ. οριζοντίως. Παρ’ όλα αυτά, οι ψύλλοι συνήθως δεν ταξιδεύουν μόνοι τους μακρινές αποστάσεις, αλλά προτιμούν να περιμένουν και να πηδήσουν σε διερχόμενο ζώο, στο οποίο παραμένουν μέχρι να απομακρυνθούν. Χωρίς ξενιστή, οι ενήλικοι ψύλλοι ζουν μόνο λίγες ημέρες έως 2 εβδομάδες. Το τσίμπημα ψύλλου μπορεί να εντοπιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του ανθρώπινου σώματος, αν και συνήθως επιτίθενται στα πόδια.

Οι ψύλλοι μπορούν επίσης να μεταφέρουν ανθρώπινες ασθένειες. Η πιο συνηθισμένη, που έχει στοιχίσει και τη ζωή πολλών ανθρώπων στο παρελθόν, είναι η πανούκλα ή ο τύφος.

Τσίμπημα ψύλλου και συμπτώματα

Τα συμπτώματα από το τσίμπημα εμφανίζονται άμεσα, αλλά η ευαισθησία στο δέρμα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δέκα μέρες. Το τσίμπημα του ψύλλου στον άνθρωπο προκαλεί τοπικό ερεθισμό και συνήθως έντονο κνησμό, ο οποίος γίνεται οδυνηρός, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζεται στα κάτω άκρα. Συχνά τα τσιμπήματα είναι σε ομάδες και σχηματίζουν γραμμές. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί αλλεργική δερματίτιδα. Τα μωρά είναι πιο πιθανό να βρεθούν εκτεθειμένα στο τσίμπημα του ψύλλου, ενώ εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο τσίμπημά του.

Διαβάστε και μάθετε πως θα αντιμετωπίσετε το τσίμπημα από ψύλλους στο health4u.gr