Είναι ασφαλές να παίρνουμε μελατονίνη για τον ύπνο;

μελατονίνη ύπνος παρενέργειες εθισμός

Η μελατονίνη  βρίσκεται στον οργανισμό τόσο των ζώων όσο και των φυτών και ρυθμίζει τους κύκλους ημέρας/νύχτας. Η έκκρισή της ξεκινάει φυσιολογικά νωρίς το βράδυ και μεγιστοποιείται κατά τις ώρες 2-4 π.μ., ενώ μειώνεται με την έκθεση του ατόμου στο φως και με τη πάροδο της ηλικίας.

Δεν είναι η θαυματουργή λύση για καλύτερο ύπνο, αλλά είναι μια πολύτιμη βοήθεια για θεραπεία ορισμένων διαταραχών του κιρκαδιανού ρυθμού. Η υπερβολική ποσότητα μελατονίνης μπορεί να οδηγήσει σε πολλές παρενέργειες.

Τι κάνει η μελατονίνη;

Η μελατονίνη εκκρίνεται φυσιολογικά από τον οργανισμό και συγκεκριμένα από την επίφυση, ένα μικρό αδένα στη βάση του εγκεφάλου. Σε ανθρώπους και ζώα, η έκκριση μελατονίνης συμβαίνει κατά τη διάρκεια της κανονικής ώρας ύπνου, γι’ αυτό και μερικές φορές ονομάζεται ως “η ορμόνη της νύχτας.” Η δομή του μορίου της μελατονίνης είναι όμοια με αυτή της σεροτονίνης.

Η μελατονίνη παίζει σημαντικό ρόλο στον κύκλο του ύπνου  και είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση του κιρκαδιανού ρυθμού του σώματος (φως-σκοτάδι / μέρα-νύχτα). Επομένως η σημασία της είναι καθοριστική για την ευεξία και χαλάρωση του σώματος που συμβάλλει στην γενικότερη καλή υγεία.

Η μελατονίνη επίσης έχει χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση του κιρκαδιανού συστήματος σε άτομα με τζετ-λακ, εργασία με βάρδιες, αυπνία καθώς και σε ορισμένα προβλήματα ύπνου των ηλικιωμένων.

Υπάρχει με τη μορφή φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής. Αυτή η συνθετική ορμόνη είναι όλο και πιο δημοφιλής κατά των διαταραχών ύπνου, αλλά πρέπει να συνταγογραφείται με σύνεση και δεν είναι κατάλληλη για όλους.

Διαβάστε τις παρενέργειες της μελατονίνης στο health4u