Παιδική παχυσαρκία: Τι ρόλο παίζουν το ύψος και τα γονίδια

Η παχυσαρκία και οι δυσμενείς επιπτώσεις της στην υγεία, έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας

Εκτιμάται ότι το 98%-99% των περιπτώσεων που εμφανίζουν παχυσαρκία δεν οφείλεται σε κάποιο παθολογικό ή οργανικό υπόστρωμα.

Οι γενετικοί παράγοντες ευθύνονται σε ποσοστό 40%-85% των περιπτώσεων, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν περιβαλλοντικοί ή οικονομικοί και ψυχοκοινωνικοί λόγοι.

Καθοριστική είναι η συμβολή του οικογενειακού ιστορικού. Συγκεκριμένα, αν ο ένας από τους δύο γονείς είναι παχύσαρκος, ο κίνδυνος είναι διπλάσιος έως τριπλάσιος στα παιδιά, ενώ οι πιθανότητες 15πλασιάζονται, όταν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι.

Πως επηρεάζει την παιδική παχυσαρκία το ύψος;

Εκτός από την κακή διατροφή που μπορεί να θέσει το παιδί σε κίνδυνο παχυσαρκίας, υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας και μέχρι σήμερα δεν είχε αξιολογηθεί επαρκώς. Ομάδα Αμερικανών ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που έχουν σχετικά αυξημένο ανάστημα για την ηλικία τους, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν μελλοντικά παχύσαρκα.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρα David S. Freedman, από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία 2,8 εκατομμυρίων παιδιών που αρχικά είχαν αξιολογηθεί μεταξύ 2 και 13 ετών. Όταν επαναξιολογήθηκαν κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια αργότερα, τα ψηλότερα παιδιά είχαν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, από εκείνα με χαμηλότερο ανάστημα.

Διαβάστε την συνέχεια στο juniorsnews.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM