Με αφορμή τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυκλοφορεί το παιδικό ηλεκτρονικό βιβλίο της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, «Η Ευρώπη είμαστε εμείς».
Αποτελεί ένα πρωτότυπο εγχείρημα, μιας και μιλάμε για ένα e-book το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-11 ετών, τα οποία έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα πολύτιμο, νοητό ταξίδι και να γνωρίσουν παρέα με τη Μάγκυ –την κεντρική ηρωίδα– και την παρέα της, τους γνωστούς Α.Μ.Α.Ν., πολλά από τα σημαντικά γεγονότα της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας.
Η έκδοση παρουσιάστηκε την Πέμπτη 6 Μαΐου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του επετειακού γραμματοσήμου για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, του Α’ αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Αξίζει να σημειωθεί πως το βιβλίο (graphic novel) διατίθεται και σε ηχητικό αρχείο (audio book) για παιδιά που δεν γνωρίζουν ανάγνωση, είναι αδύναμοι αναγνώστες ή αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.
Για το νέο εγχείρημα μιλά στο news2u.gr η αστυνομικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, με την ίδια να περιγράφει τους χαρακτήρες του νέου της βιβλίου.
Το ψηφιακό βιβλίο «Η Ευρώπη είμαστε εμείς» αποτελεί ένα πρωτότυπο εγχείρημα, το οποίο αξίζει να διαβάσει ένας γονιός στο παιδί του. Πόσο δύσκολο είναι να μεταφέρετε στα παιδιά, μέσα από μια ιστορία, γεγονότα όπως είναι η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποδώσετε ταυτόχρονα τη σημασία αυτής;
Είναι πράγματι δύσκολο να μεταφέρεις στα παιδιά τόσο σημαντικά και κάποιες φορές τόσο περίπλοκα πράγματα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγγραφική πρόκληση που έχω αντιμετωπίσει. Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να επιλέξω τα πιο σπουδαία και σημαντικά της σαρανταετούς πορείας της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα πιο κατανοητά, να τα δω μέσα από τα μάτια των παιδιών και τελικά να τα μεταφέρω με αυτόν τον τρόπο στο χαρτί.
Μεγάλο εργαλείο αποτέλεσε αυτή η παιδική ματιά αλλά και η λογοτεχνική φόρμα που χρησιμοποίησα για τη συγγραφή του: το graphic novel. Το γραφιστικό μυθιστόρημα, λοιπόν, όπως αποδίδεται ο όρος στα ελληνικά, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σήμερα, καθώς οι εικόνες βοηθούν στην καθοδήγηση της ανάγνωσης και κάνουν την ιστορία πιο ξεκάθαρη, κρατώντας τους μικρούς αναγνώστες εστιασμένους. Ακόμη και σε πιο σύνθετα θέματα. Ενώ η διασκεδαστική, συνήθως, γραφή τους τα κάνει ιδιαίτερα ευχάριστα αναγνώσματα.
Περιγράψτε μας με λίγα λόγια τους χαρακτήρες της ιστορίας. Από πού αντλήσατε έμπνευση για τη δημιουργία τους; Ποιος είναι ο βασικός στόχος του βιβλίου;
Η κεντρική πρωταγωνίστρια είναι η Μάγκυ, ένα κορίτσι έξυπνο, με χιούμορ και ολίγον ατίθασο. Μαζί της ο Άγγελος, η Αναστασία και ο Νικόλας. Είναι οι γνωστοί Α.Μ.Α.Ν. Τέσσερα παιδιά που συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά που έχουν όλα τα παιδιά: ευστροφία, χιούμορ, πονηριά, αλλά και βαρεμάρα όταν ακούνε την μπελαλίδικη ιδέα της δασκάλας τους, της κυρίας Αφροξυλάνθης: να ανακαλύψουν όσα από τα πάρα πολλά της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας. Επίσης, πρεσβεύουν όλα μαζί και το κύριο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ο άνθρωπος: να μην το βάζει κάτω στις δυσκολίες, να προσπαθεί, να αναζητά λύση, να λειτουργεί ομαδικά.
Η έμπνευση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αλλά και το όνομα για την κύρια πρωταγωνίστρια ήρθε από μια καλή μου φίλη, τη Μάγκυ Δούση. Είναι ένας άνθρωπος που θαυμάζω για τον εσωτερικό της κόσμο και η οποία πάντα προσπαθεί να βρει λύσεις με χαμόγελο, χωρίς να το βάζει κάτω. Το πιο σπουδαίο σε αυτήν είναι ότι έχει κρατήσει την παιδικότητά της με πολλούς τρόπους. Φυσικά παίζει και επιτραπέζια, όπως η παρέα των Α.Μ.Α.Ν.
Ο βασικός στόχος της παρέας είναι να ταξιδέψει τα παιδιά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σε ένα πολύτιμο, νοητό ταξίδι γνώσης, προκειμένου να γνωρίσουν τα σημαίνοντα της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας αλλά και να ανακαλύψουν και άλλα ακόμη μέσα από μια άλλη εξερευνητική περιπέτεια που τα ίδια, πιθανόν, θα εμπνευστούν.
Θεωρείτε ότι τα βιβλία μέσα από την ηλεκτρονική μορφή είναι πιο «φιλικά» στα παιδιά;
Η εξοικείωση των περισσότερων παιδιών με την τεχνολογία ήταν η βασική υπόθεση που μας ώθησε να εκδοθεί το βιβλίο ως ebook, προκειμένου να προσεγγίσουμε μια μεγάλη μερίδα παιδιών που είναι εξοικειωμένα με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και δύσκολα θα επέλεγαν ένα βιβλίο. Είναι, λοιπόν, κατ’ αυτή την έννοια πιο φιλικά, αλλά για να διαβάσει κάποιος ένα βιβλίο, σε όποια μορφή κι αν είναι αυτό, χρειάζονται αρκετά ακόμη.
Πιστεύετε πως ο εγκλεισμός –λόγω της πανδημίας– επηρεάζει έναν συγγραφέα στη δημιουργία των έργων του;
Ο συγγραφέας επηρεάζεται πάντα από τις συνθήκες της εποχής. Την ίδια στιγμή όμως η συγγραφή, αποτελώντας τη διέξοδό του, είναι ικανή να τον οδηγήσει σε ένα κείμενο το οποίο να μην αποτυπώνει τίποτα σκοτεινό και θλιβερό. Ακόμα και έτσι να είναι, όμως, τις περισσότερες φορές θα το εξιλεώσει με έναν τρόπο.