«Θα γίνουμε κύμα»: Το παιδικό βιβλίο για την προστασία του πλανήτη

εξώφυλλο θα γίνουμε κύμα
© Μεταίχμιο

Το βιβλίο «Θα γίνουμε κύμα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» ανακλά ένα ισχυρό μήνυμα την ίδια στιγμή που οι λέξεις και η κομψή και ελκυστική εικονογράφηση κάνει την ανάγνωση αξέχαστη.

Γράφει η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για τα μικρά παιδιά να αρχίσουν να σκέφτονται μερικούς από τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν για τη μείωση του αρνητικού αποτυπώματος που αφήνουμε στον πλανήτη, αλλά και να σκεφτούν πώς μπορούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε στην πρόληψη της κλιματικής αλλαγής. Μια καλή αφετηρία είναι το καταπληκτικό εικονογραφικό βιβλίο «Θα γίνουμε κύμα» των Nicola Edwards και Sarah Wilkins, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Βλέπουμε τη μαγεία του πλανήτη;

Και αν ναι την αντιμετωπίζουμε με προσοχή;

Θεωρούμε δεδομένο τον κόσμο που μοιραζόμαστε;

Η ιστορία

Αυτά είναι τα σημαντικά ερωτήματα που υπενθυμίζει το βιβλίο στους αναγνώστες και ότι το περιβάλλον, στο οποίο ζούμε, δρούμε και ονειρευόμαστε δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο. Αλλά και κάτι ακόμα σημαντικό. Ότι μπορούμε να επιφέρουμε αλλαγή με μικρούς τρόπους. Τρόπους τους οποίους δεν πρέπει να υποτιμούμε, γιατί καθώς ενώνουμε τις προσπάθειές μας τα αποτελέσματα πολλαπλασιάζονται.

Άλλωστε όπως σωστά σημειώνεται μέσα στο κείμενο: «Μερικές φορές πρέπει απλώς να ανοίξουμε τις καρδιές μας, όταν συναντηθούμε, τότε ξεκινά η πραγματική αλλαγή». Και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από μια πραγματική έκκληση προκειμένου να αναλάβουμε δράση για την προστασία του πλανήτη μας.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τον αντίκτυπο που είχε η Greta Thunberg στη δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος με τη συμμετοχή φοιτητών διαδηλωτών σε περισσότερες από 120 χώρες. Ε, λοιπόν, ο Nicola Edwards χρησιμοποιεί αυτό το κορίτσι ως παράδειγμα για να δείξει ότι κανείς δεν είναι πολύ νέος για να μιλήσει ή να εμπνεύσει άλλους για δράση. Όμως, παράλληλα τονίζει ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.

Από αυτό το σημείο το κείμενο ταξιδεύει από χώρα σε χώρα, χτίζοντας ορμή καθώς γίνεται ένα κύμα δράσης, μια μεγάλη δύναμη αλλαγής που σαρώνει τον κόσμο και υφαίνει έξυπνα το πώς μπορεί να γίνει αυτό, με έμφαση πάντα στο «εμείς». Αυτό το «εμείς» αντιπροσωπεύεται από σταγόνες βροχής –που παρουσιάζονται με ειδικά κοπτικά- σε όλο το βιβλίο, οι οποίες ολοένα και μεγαλώνουν, καθώς η ιστορία προχωράει.

Εικονογράφηση

Το κείμενο ρέει με ρυθμό, ενώ οι εικόνες είναι γεμάτες χρώμα που γιορτάζουν την ομορφιά του κόσμου. Πρόκειται πραγματικά για έργα τέχνης, με χρώμα, με κίνηση, με προσοχή στη λεπτομέρεια και στην αντανάκλαση της πραγματικότητας.

Γι’ αυτό και λάτρεψα την τελική σκηνή της Sarah Wilkins που δείχνει ότι αυτό το κίνημα δημιουργίας κυμάτων είναι πραγματικά παγκόσμιο και ότι σε αυτό όλοι μπορούμε, ή καλύτερα όλοι ΠΡΕΠΕΙ, να παίξουμε τον ρόλο μας. Όπου κι αν είμαστε στον κόσμο, μπορούμε όλοι με τον δικό μας τρόπο να γίνουμε υπερασπιστές του πλανήτη μας.

Στο τέλος παρέχονται πληροφορίες για τη σύντομη εξήγηση της κλιματικής αλλαγής και γιατί έχει σημασία καθώς και μερικές προτάσεις με το «Τι μπορούμε να κάνουμε;».

Το βιβλίο είναι ιδανικό για να εισαγάγετε τα παιδιά στην ιδέα του ακτιβισμού και να σκεφτείτε πράγματα που μπορούν να κάνουν για να επέλθει η αλλαγή και να υποστηρίξουν έναν ασφαλέστερο κόσμο. Η ιστορία προσφέρει ένα σημείο εκκίνησης για περαιτέρω διερεύνηση περιβαλλοντικών θεμάτων, καθώς και εξερεύνηση χαρτών για τον εντοπισμό των χωρών που αναφέρονται. Τα θετικά μηνύματα σχετικά με την ομαδική εργασία και την επιμονή αναδεικνύονται, ίσως εμπνέοντας ένα ομαδικό έργο που θα κάνει τη διαφορά στο σχολείο ή την τοπική κοινωνία.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή εμπειρία ανάγνωσης και αν η βιβλιοθήκη σας δεν περιέχει ήδη αυτό το βιβλίο, νομίζω ότι πρέπει να σπεύσετε να το προμηθευτείτε.

Ένα επίκαιρο βιβλίο εικόνων που διερευνά τον ανθρώπινο αντίκτυπο στη Γη και πώς μπορούμε όλοι να κάνουμε τη διαφορά, γιορτάζοντας, επίσης, το διεθνές κίνημα της νεολαίας που κάνει κύματα για να σώσει τον όμορφο πλανήτη μας.

 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα