Παιδιά: Τρόποι επιβολής ορίων στα video games

Ένας από τους τρόπους ψυχαγωγίας που ευχαριστιούνται τα παιδιά είναι τα video games. Ωστόσο, προκειμένου να μην υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για την ψυχοσύνθεση του παιδιού, επιβάλλεται η θέσπιση ορίων από τους γονείς.

Τα video games κατακλύζουν την καθημερινότητα των μικρών και λίγων πιο μεγάλων φίλων μας, ως απότοκο της αυξανόμενης τάσης της τεχνολογίας. Τα περισσότερα παιδιά ξοδεύουν ώρες μπροστά σε μια οθόνη, ξοδεύοντας άσκοπα τον χρόνο τους.

Προφανώς, η ενασχόληση με τα video games είναι θεμιτή στο πλαίσιο των φυσιολογικών ορίων, καθώς κάθε άτομο έχει ανάγκη για λίγη χαλάρωση, η οποία δεν χρειάζεται να συνοδεύεται από πνευματική διεργασία.

Η Nancy M. Petry, PhD, ψυχολόγος και γνωστή για την έρευνά της σχετικά με συμπεριφορές θεραπείας για εθιστικές διαταραχές, καθηγήτρια Ιατρικής στο Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, πρότεινε τρόπους προκειμένου τα παιδιά να παίζουν βιντεοπαιχνίδια με όρια.

Παρόλο που οι γονείς θα πρέπει να έχουν το μεγαλύτερο μέρος του λόγου στον καθορισμό των κατάλληλων ορίων στο παιχνίδι, τα δύο τρίτα των παιδιών και των εφήβων των ΗΠΑ δείχνουν ότι οι γονείς δεν έχουν “κανόνες” σχετικά με το χρόνο που αφιερώνεται στη χρήση μέσων.

Τρόποι επιβολής ορίων στα video games

1. Τα video games πρέπει να αποτελούν προνόμιο που κερδίζεται

Εξηγείστε στο παιδί σας ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει τα μαθήματά του και να βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού, αν χρειάζεται και ύστερα να αρχίσει να παίζει. Το να παίζει βιντεοπαιχνίδια πρέπει να είναι ένα προνόμιο που κερδίζεται.

2. Βάλτε σαφή όρια στα παιχνίδια του παιδιού σας.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει ότι ο χρόνος που θα διατεθεί πρέπει να είναι κάτω από 30 έως 60 λεπτά την ημέρα Δευτέρα με Παρασκευή και 2 ώρες τα Σαββατοκύριακα. Για παιδιά κάτω των 6 ετών προτείνεται λιγότερο από μία ώρα ανά ημέρα. Ωστόσο, μερικές ημέρες δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται καθόλου παιχνίδια. Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας αναπτύσσεται, διατηρεί και απολαμβάνει άλλες δραστηριότητες εκτός του παιχνιδιού στην οθόνη.

3. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε και εγκρίνετε ποια παιχνίδια παίζει το παιδί σας.

Ως γονέας ανηλίκου, έχετε το δικαίωμα – και την ευθύνη. Ρωτήστε τον και μάθετε για τα αγαπημένα του παιχνίδια. Εκτός από τον καθορισμό κανόνων σχετικά με την ώρα που ξοδεύει στο παιχνίδι θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβετε κανόνες που σχετίζονται με τους τύπους παιχνιδιών. Για παράδειγμα, μπορείτε να αποτρέψετε την αγορά και τη χρήση παιχνιδιών με ακραία βία ή σεξουαλικό περιεχόμενο.

Διαβάστε τους υπόλοιπους τρόπους στο juniornews.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM