Πώς βοηθάμε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το θάνατο του κατοικίδιου;

O θάνατος ενός κατοικίδιου μπορεί να είναι μια πραγματικά τραυματική εμπειρία για εσάς, ωστόσο, για ένα παιδί είναι ακόμα πιο δύσκολο. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να το αντιμετωπίσει;

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια μέσα στο σπίτι, τα νιώθουν σαν κανονικά μέλη της καθημερινότητας τους, μιας και τα έχουν συνδέσει τόσο με εσάς όσο και με το σπίτι γενικότερα. Επομένως, είναι λογικό να «δένονται» με αυτά. Ωστόσο, το να έχει κανείς ένα κατοικίδιο, δυστυχώς, πάει πακέτο με τη θλίψη που μπορεί να προκαλέσει μια πιθανή απώλεια σε μικρούς και μεγάλους.

Τα κατοικίδια καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της καθημερινότητας των παιδιών, καθώς είναι τα πρώτα που χαιρετούν πριν και μετά το σχολείο και είναι «εκεί», προσφέροντας συντροφιά όταν τα παιδιά είναι άρρωστα, αναστατωμένα ή δεν έχουν αρκετούς φίλους.

Μπορεί λοιπόν να είναι αδύνατο να προστατέψουμε τα παιδιά μας από την είδηση της απώλειας του ζώου, μπορούμε όμως να τα βοηθήσουμε να το αντιμετωπίσουν.

 

Πότε και πώς να τους το πείτε

Όταν πάρετε τη μεγάλη απόφαση να το αποκαλύψετε στο παιδί σας, είναι σημαντικό να έχετε την αμέριστη προσοχή του και να μην υπάρχει κάτι που το αποσπά την προσοχή. Γι΄αυτό σιγουρευτείτε πως το παιδί σας νιώθει ασφαλές και άνετο και είναι σε θέση να σας δώσει την προσοχή του. Επίσης, ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο ωριμότητας του, πρέπει να ξεδιαλύνετε τι μπορούν να ακούσουν και τι όχι. «Ζυγίστε» τον όγκο τον πληροφοριών για το ζήτημα αυτό, και μεταδώστε τους όσα κρίνετε πως μπορούν να διαχειριστούν.

Στην περίπτωση που έχετε μια εικόνα για την κατάσταση του κατοικίδιου σας, προτού αυτό «φύγει» –αν για παράδειγμα είναι πολύ ηλικιωμένο ή ταλαιπωρείται από κάποια ασθένεια– επιλέξτε να κάνετε μια κουβέντα με το παιδί σας προκειμένου να του εξηγήσετε τι συμβαίνει, ώστε να είναι προετοιμασμένο πριν έρθει το... μοιραίο.

Στην περίπτωση όπου χρειάζεται ευθανασία, καλό είναι να εξηγήσετε ότι:

  • οι κτηνίατροι έχουν κάνει ό,τι μπορούν
  • η υγεία του ζώου δεν πρόκειται να βελτιωνόταν ποτέ
  • αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να απομακρυνθεί ο πόνος που νιώθει το κατοικίδιο σας
  • το κατοικίδιο θα πεθάνει ειρηνικά, δίχως να αισθάνεται πληγωμένο ή φοβισμένο

Διαβάστε πώς μπορείτε να το πείτε στο παιδί σας στο juniornews.gr


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM