Διαφορετικοί τύποι γονιών και οι επιπτώσεις στα παιδιά τους

Το πως μεταχειρίζεται ένα γονιός την ανατροφή του παιδιού του έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση και την συμπεριφορά του. Διαφορετικοί τύποι γονιών επηρεάζουν τοιουτοτρόπως τα παιδιά

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται το παιδί σας έχει επιπτώσεις στο πως αυτό αντιδρά, συμπεριφέρεται και νιώθει. Η δική σας συμπεριφορά προς το πρόσωπο του μπορεί να επηρεάσει το πως μιλάει, το πως τρώει, αλλά και το πως νιώθει για τον ίδιο του τον εαυτό.

 

Επομένως, είναι απαραίτητο να υιοθετήσετε ένα στιλ γονικής μέριμνας το οποίο επηρεάζει θετικά το παιδί σας και βοηθά στην ανάπτυξη του.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τέσσερις τύπους στυλ γονικής μέριμνας. Κάθε ένα από τα στυλ  που θα δείτε παρακάτω, υιοθετεί μια διαφορετική προσέγγιση στο κομμάτι της ανατροφής των παιδιών και είναι δυνατόν να αναγνωριστεί από διάφορα διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Τύποι γονέα:

  • Απολυταρχικός
  • Αυστηρός
  • Ανεκτικός
  • Αμέτοχος

Απολυταρχικός τύπος γονέα

Μήπως κάποιο στοιχείο από αυτά μοιάζει με αντίστοιχο δικό σας;

  • Πιστεύετε ότι τα παιδιά πρέπει να φαίνονται και να μην ακούγονται.
  • Δεν λαμβάνετε υπόψη τα συναισθήματα του παιδιού σας.

Εάν διαθέτετε κάποιο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να είστε και εσείς ένας απολυταρχικός τύπος γονέα. Οι απολυταρχικοί γονείς πιστεύουν πως τα παιδιά τους πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες που εκείνοι χωρίς εξαίρεση και δίχως να παραπονεθούν. Εν ολίγοις, απαιτούν από τα παιδιά τους να δέχονται άκριτα όσα εκείνοι τους υποδεικνύουν.

Επιπλέον, όσοι γονείς ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία, είναι γνωστοί από την έκφραση «Επειδή το είπα», όταν το παιδί τους αμφισβητεί τους λόγους πίσω από έναν κανόνα. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί πως οι απολυταρχικοί γονείς δεν ενδιαφέρονται να διαπραγματευτούν με τα παιδιά τους και εστιάζουν αποκλειστικά και μόνο στην υπακοή.

Δεν επιτρέπουν στα παιδιά να εμπλακούν σε προκλήσεις. Έτσι, θεσπίζουν κανόνες και επιβάλλουν συνέπειες δίχως να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη του παιδιού.

Οι απολυταρχικοί γονείς μπορούν να χρησιμοποιούν ποινές αντί διαλόγου. Επομένως, αντί να διδάσκουν σε ένα παιδί πώς να κάνει καλύτερες επιλογές, επενδύουν στο να κάνουν τα παιδιά να λυπούνται για τα λάθη τους.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με απολυταρχικούς γονείς, συνήθως, τείνουν να ακολουθούν τους κανόνες. Όμως, η υπακοή έρχεται με κάποιο τίμημα.

Τα παιδιά των αυταρχικών γονέων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα αυτοεκτίμησης, μιας και οι απόψεις τους δεν εκτιμώνται.

Μπορεί επίσης να γίνουν εχθρικοί ή επιθετικοί. Αντί να σκεφτούν πώς να κάνουν τα πράγματα καλύτερα σε μελλοντικό χρόνο, συχνά κάνουν focus στον θυμό που αισθάνονται προς στους γονείς τους. Επειδή οι απολυταρχικοί γονείς είναι συχνά αυστηροί, τα παιδιά τους μπορεί να γίνουν καλοί ψεύτες σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την τιμωρία.

Διαβάστε περισσότερα για τα υπόλοιπα στιλ γονέων στο juniornews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM