Η Μαριάννα Κουμαριανού μας συστήνει με τον κόσμο των Σαμουράι

Η συγγραφέας Μαριάννα Κουμαριανού με το βιβλίο της «Αυτός είναι φίλος μου» μας μεταφέρει στη μακρινή Άπω Ανατολή και μας συστήνει με τον κόσμο των Σαμουράι

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή δηλαδή από τους ήρωες του βιβλίου. Είναι όλοι τους παιδιά, αλλά ανάμεσά τους είναι και ο Σαμόρο. Ο Σαμόρο που μοιάζει με σαμουράι, αλλά δεν έχει τελικά σημασία αν είναι.  Αυτό που έχει σημασία με τον Σαμόρο, είναι ότι σε αυτό το πρώτο βιβλίο της σειράς, έχει Yu: Θάρρος. Ένα από τα χαρακτηριστικά του Bushido, του κώδικα συμπεριφοράς των Σαμουράι.

Και όπως καταλαβαίνουμε από όσα προλέγονται είναι ότι θα ακολουθήσουν στα επόμενα βιβλία της σειράς και τα υπόλοιπα 6 χαρακτηριστικά:

  • Gi: Ηθική
  • Jin: Καλοσύνη
  • Rei: Σεβασμός
  • Makoto: Τιμιότητα και ειλικρίνεια
  • Meiyo: Τιμή
  • Chugi: Υπακοή

Ο Bushido, είναι ένας μοναδικός κώδικας, μια σειρά κανόνων, συμβουλών και αρχών που ακολουθούνταν από τους σαμουράι, τους πολεμιστές που με την πολεμική και στρατηγική επιδεξιότητά τους και το πάθος τους για την φιλοσοφία, κατάφεραν να φτάσουν στην ανώτατη κοινωνική ιεραρχία στην φεουδαρχική Ιαπωνία. Σύμφωνα με την παράδοση, οι αρετές του Bushido δεν αφορούν μόνο τον στρατιώτη στη μάχη, αλλά και κάθε πολίτη, στον καθημερινό αγώνα του για επιβίωση.

  • Αν κάποιος θέλει να ξεχωρίζει από τα ζώα, πρέπει να φέρεται σαν Σαμουράι. Πρέπει να είναι θαρραλέος, γενναιόδωρος, ειλικρινής, πιστός και γεμάτος ανδρισμό, αυτοσεβασμό και αυτοπεποίθηση. Παράλληλα, πρέπει να είναι έτοιμος να αυτοθυσιαστεί.

Σήμερα είναι φανερό ότι ο κώδικας των σαμουράι, παρά το πέρασμα των χρόνων και τον διαφορετικό πολιτισμό, περιέχει χρήσιμα μαθήματα για όλους όσους από εμάς αναζητούν την προσωπική τους ανάπτυξη.

Γι’ αυτό και είναι ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο. Όχι μόνο για τα παιδιά που είναι ανάγκη να οικοδομήσουν πάνω σε αυτές τις αξίες χαρακτήρα, αλλά και για τους ενήλικες, που πιθανά να έχουν (ξε)χάσει ορισμένα από αυτά.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο της Μαριάννας Κουμαριανού στο juniornews.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM