Είναι ανησυχητικό όταν ένα παιδί υπνοβατεί;

Η υπνοβασία είναι μια συμπεριφορά κατά την οποία το παιδί σηκώνεται στη διάρκεια της νύχτας και περπατά ή κάνει άλλες δραστηριότητες, τις οποίες δεν θυμάται όταν ξυπνά – Πρόκειται για μια «κληρονομική συμπεριφορά», επομένως αν εσείς υπνοβατούσατε στην παιδική σας ηλικία τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπνοβατεί και το παιδί σας

Πολύ λίγα ξέρει η επιστήμη για την υπνοβασία (sleepwalking). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 3,6% των ενηλίκων –ένας στους 25– υπνοβατεί. Στα παιδιά το φαινόμενο είναι πιο συχνό. Η υπνοβασία τείνει να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ωρών αφότου κοιμηθεί το παιδί και κρατά περίπου 5-20 λεπτά.

Είναι ανησυχητικό όταν ένα παιδί υπνοβατεί;

 

Και όμως, η απάντηση είναι «όχι». Τα περισσότερα παιδιά που υπνοβατούν δεν αντιμετωπίζουν συναισθηματικά ή ψυχολογικά προβλήματα. Συνήθως η υπνοβασία εξαφανίζεται από μόνη της κατά την εφηβεία. Περίπου το 18% των ανθρώπων υπνοβατούν τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής τους.

Πότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό

Όπως προαναφέρθηκε, τα περιστασιακά επεισόδια υπνοβασίας συνήθως δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας και συνήθως επιλύονται από μόνα τους. Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν τα επεισόδια υπνοβασίας εμφανίζονται περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα ή αρκετές φορές μέσα στη νύχτα, εάν αυτή η διαταραχή ύπνου δεν τερματιστεί κατά την εφηβική ηλικία ή εάν το άτομο την εμφανίσει πρώτη φορά όντας ενήλικος.

Ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν στην υπνοβασία;

Image removed.

Δείτε αναλυτικά:

  • Κληρονομικότητα: Επιστήμονες, μελετώντας τέσσερις γενιές μιας οικογένειας υπνοβατών, παρατήρησαν πως η υπνοβασία οφείλεται σε ελάττωμα ενός τμήματος του χρωμοσώματος 20, του επονομαζόμενου γονιδίου της δεαμινάσης αδενοσίνης. «Ακόμη και μία κόπια του ελαττωματικού DNA να φέρει ένας άνθρωπος, θα υπνοβατεί», σημείωσαν.
  • Υψηλός πυρετός
  • Έλλειψη ύπνου
  • Ακραία κόπωση
  • Υπνωτικά χάπια
  • Έντονο άγχος
  • Τραυματισμός στο κεφάλι

Δείτε τα συμπτώματα τα οποία συνδέονται με την υπνοβασία αλλά και τι πρέπει να κάνετε για να είναι το παιδί σας ασφαλές στο health4u.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM