Γιατί στα παιδιά αρέσει να μένουν χωρίς ρούχα

Ακόμα και αν δεν έχετε παιδιά μπορεί να έχετε βρεθεί σε περιβάλλον που να υπάρχει ένας μικρός μας φίλος και να λέει πως θέλει να μείνει χωρίς ρούχα.

Αν και μερικές φορές φαντάζει χαριτωμένο, πολλές φορές καταλήγει να είναι εκνευριστικό για τους γονείς όταν τα παιδιά θέλουν να μείνουν χωρίς ρούχα και αρνούνται να ντυθούν.

Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που θέλετε να τελειώσει η ημέρα και αρνούνται να φορέσουν τις πιτζάμες τους. Ή όταν έχετε επισκέπτες και η πάνα βγαίνει μαζί με τα ρούχα.

Όλα αυτά  σίγουρα μπορεί να σας εκνευρίσουν, ενώ εσείς συνεχίζετε να προσπαθείτε να το κρατήσετε ντυμένο. Ανεπιτυχώς, βέβαια… Είναι παράξενο, αλλά -μην ανησυχείτε- εξαιρετικά κοινό. Γιατί λοιπόν το παιδί σας μπορεί να λειτουργεί ως performer κάποιου γυμνού σόου; Υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις.

Αισθητηριακά  ζητήματα.

Τα μικρά παιδιά δεν αντέχουν να αισθάνονται άβολα. Και μάλιστα, ακόμα και το μικρότερο πράγμα μπορεί να τα ενοχλεί. Μπορεί να είναι τα ρούχα, τα οποία αισθάνονται πολύ στενά πάνω τους. Ίσως να τα ενοχλούν οι ραφές. Ή ακόμα και η υφή του υφάσματος. Εάν το να θέλουν να παραμένουν χωρίς ρούχα συμβαίνει κατά τη διάρκεια της μέρας, θα μπορούσε, επίσης, να συμβαίνει γιατί  τα ρούχα που φορούν την ημέρα δεν είναι τόσο άνετα όσο και πιτζάμες.

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία μπορεί επίσης να είναι ένα ζήτημα, ειδικά τη νύχτα. Τα παιδιά αισθάνονται συχνά πιο ζεστά από τους ενήλικες, αλλά οι γονείς ανησυχούν τόσο πολύ μήπως τα παιδιά κρυώνουν, καταλήγοντας έτσι σε υπερβολικό ντύσιμο. Με την απογύμνωση, τα νήπια απλώς αισθάνονται δροσερά -και αυτό που μας λένε είναι να αφήσουμε τα πολλά πολλά σκεπάσματα και τις υπερφουσκωτές πιτζάμες.

Ανεξαρτησία

Και δεδομένου ότι μιλάμε για νήπια, η δύναμη και η ανεξαρτησία είναι επίσης μεγάλοι παράγοντες, ειδικά όταν το γδύσιμο λογίζεται ως μια νέα ικανότητα. Υπάρχουν πολλά να πούμε για τα παιδιά που ανακαλύπτουν την απίστευτη ελευθερία να μπορούν να βγάλουν όλα αυτά τα ρούχα «μόνος μου!» Η καινοτομία σε συνδυασμό με μια προσαρμογή σε εσωτερικές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει σε γιορτή γύμνιας. Εάν αντιδράτε έντονα στο γυμνό, αυτό μπορεί να προκαλέσει το παιδί σας ενισχύοντας αυτή τη συμπεριφορά και κάνοντας σκόπιμα το αντίθετο από αυτό που θέλετε.

Διαβάστε τους τρόπους αντιμετώπισης στο juniornews.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM