Η Ελληνική κληρονομιά του πρίγκιπα Φιλίππου (vid)

Φίλιππος
(AP)

Ο Έλληνας Δούκας του Εδιμβούργου, Φίλιππος θα αναπαυθεί το ερχόμενο Σάββατο, μετά τη λιτή εξόδιο ακολουθία που θα γίνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ.

Ο ίδιος, ο πρίγκιπας Φίλιππος, λέγεται πως είχε τα τελευταία χρόνια εκφράσει την επιθυμία να γίνουν έτσι τα πράγματα έχοντας επιλέξει μια ιδιωτική κηδεία στρατιωτικού στιλ στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου με ταφή στους κήπους Frogmore, όπου βρίσκονται η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Άλμπερτ.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος και οι ελληνικές του ρίζες

Όσο δύσκολες κι αν περιγράφονται η ψυχοσυναισθηματικές του σχέσεις με την γενέθλια γη, το Ελληνικό του χνάρι μένει άσβεστο και συναντάται σε πολλές γωνιές της Ελλάδας, μια και κάποια από τα σημαντικότερα μέλη  της οικογένειας του έχουν αφήσει έντονο αποτύπωμα στην Ελλάδα.

Ο πατέρας του, Πρίγκιπας Ανδρέας γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1882 στην Αθήνα και ήταν γιος του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ των Ελλήνων και της Βασίλισσας Όλγας των Ελλήνων

Αναφέρεται πως με τους γονείς του μιλούσε μόνο ελληνικά. Παρακολούθησε επιπρόσθετα μαθήματα για στρατιωτικά θέματα κατ' οίκον, όπου δάσκαλός του ήταν ο Παναγιώτης Δαγκλής.

Φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, και συγκεκριμένα το 1899, ο διοικητής της σχολής, Νικόλαος Ζορμπάς αποφάσισε την προαγωγή στον βαθμό του επιλοχία του τότε φοιτητή και συμμαθητή του πρίγκιπα, Θεόδωρου Πάγκαλου, χωρίς, όμως την ταυτόχρονη προαγωγή του πρίγκιπα Ανδρέα, όπως ο νόμος απαιτούσε.

Το συγκεκριμένο περιστατικό προκάλεσε την ενόχληση της βασιλικής οικογένειας, η οποία θεωρούσε ότι η ενέργεια του Ζορμπά οφειλόταν σε συντεχνιακά αιτήματα του τελευταίου που δεν είχαν ικανοποιηθεί από αυτούς, ενώ ο Πάγκαλος στα απομνημονεύματά του υποστηρίζει ότι ο Ζορμπάς έπραξε με αυτόν τον τρόπο γιατί πίστευε στην ίση μεταχείριση μεταξύ των Ευέλπιδων.

Όπως αποκαλύπτει το οπτικό υλικό που φέρνει σήμερα στο φως το News2U, ο πρίγκιπας Ανδρέας, ο οποίος απεβίωσε το Δεκέμβριο του 1944, στο Μονακό, παρά τα όσα υπέστη –όχι από την Ελλάδα, αλλά από τη δικτατορία του Πάγκαλου– ετάφη  στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου. Εκεί έχει ταφεί και ο παππούς και η γιαγιά, αλλά και μερικά από τα εξαδέλφια του.

Αλλά και η πολυαγαπημένη του Μητέρα, πριγκίπισσα Αλίκη άφησε εδώ αποτύπωμα

Η Πριγκίπισσα Αλίκη ασχολήθηκε με φιλανθρωπίες και, όταν αποφάσισε να γίνει καλόγρια  δώρισε τη θερινή της κατοικία στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, μέχρι που στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πέρασε στην ιδιοκτησία του δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Σήμερα το οίκημα δεσπόζει στο Νέο Ηράκλειο ως «Βίλα Αλίκη». Λέγεται ότι είχε περάσει δύσκολες μέρες στο πλευρό του Πρίγκιπα Ανδρέα, αλλά παρότι δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα ασπάστηκε την Ορθοδοξία και ήθελε να αφήσει πίσω της κάτι που θα την έδενε για πάντα με τον τόπο του συζύγου της.  

Δείτε το βίντεο: 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα