Πώς θα πληρωθούν οι φετινοί φόροι- Όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

Φόροι: Μέχρι και σε 24 μηνιαίες δόσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι τις οφειλές που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» η εξόφληση μπορεί να γίνει:

Σε 6-8 μηνιαίες δόσεις: Με νομοθετική ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα στους φορολογουμένους να εξοφλήσουν τις οφειλές των φετινών εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις, οι δύο πρώτες εκ των οποίων έληξαν ήδη την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Αυγούστου 2020 και κάθε μία από τις υπόλοιπες έξι λήγουν την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2020, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021. Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2020 σε 6 μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα του Σεπτεμβρίου 2020 και η έκτη την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Φεβρουαρίου 2021.

Αναφορικά με τις οφειλές των εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος, το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα λήξης των μηνιαίων δόσεων, τα ποσά τους και η «Ταυτότητα Οφειλής» (Τ.Ο.) έχουν αναρτηθεί ήδη στο ΤAXISnet. Το ίδιο θα συμβεί μόλις εκδοθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ (είναι θέμα ωρών ή ολίγων ημερών). Για να πληροφορηθεί ο φορολογούμενος τα στοιχεία των δόσεων των οφειλών του και να τα χρησιμοποιήσει για να τις εξοφλήσει θα πρέπει να εισέλθει στο ΤAXISnet, να επιλέξει «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» και στη συνέχεια «Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης». Η πληρωμή κάθε μίας μηνιαίας δόσης μπορεί να γίνει είτε με την καταβολή μετρητών σε οποιοδήποτε ΑΤΜ τράπεζας είτε μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (web banking) είτε με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Έως και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με τη χρήση πιστωτικής κάρτας: Εφόσον ο φορολογούμενος διαθέτει πιστωτική κάρτα, ακόμη κι αν το υπόλοιπο αγορών είναι σημαντικά χαμηλότερο της συνολικής οφειλής του, έχει τη δυνατότητα να πληρώσει μέσω της κάρτας του ολόκληρο το ποσό της οφειλής και να χρεωθεί άμεσα στον μηνιαίο λογαριασμό της κάρτας του μόνο με ένα μέρος της οφειλής. Συγκεκριμένα, ανάλογα με τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που θα επιλέξει μεταξύ 2 και 12, θα χρεωθεί άμεσα με το ½ ή με το 1/3 ή με το ¼ ή με το 1/5 ή με το 1/6 ή με το 1/7 ή με το 1/8 ή με το 1/9 ή με το 1/10 ή με το 1/11 ή με το 1/12 της οφειλής. Στη συνέχεια η τράπεζα που διαχειρίζεται την κάρτα θα τον χρεώνει και στους λογαριασμούς των επόμενων μηνών με το ίδιο κλάσμα της οφειλής. Με τον τρόπο αυτό ο φορολογούμενος αποκτά το δικαίωμα να πληρώσει το οφειλόμενο ποσό τμηματικά, σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις άτοκα! Η πληρωμή της οφειλής μέσω πιστωτικής κάρτας μπορεί να γίνει από την ιστοσελίδα web banking της τράπεζας στην οποία ο φορολογούμενος έχει εκδώσει την κάρτα του.

Έως και σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4646/2019: Οι φόροι των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων και ο ΕΝΦΙΑ μπορούν φέτος να εξοφληθούν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4646/2019. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση οι μηνιαίες δόσεις της «πάγιας ρύθμισης» δεν θα είναι άτοκες αλλά θα επιβαρύνονται με τόκους υπολογιζόμενους με ετήσια επιτόκια 5,32% εάν επιλεγούν 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις και 6,82% εάν επιλεγούν 12 έως 24 μηνιαίες δόσεις.

Για την ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» δεν χρειάζεται πλέον να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής. Η ένταξη στη ρύθμιση αυτή μπορεί επίσης να γίνει και αφού καταστεί ληξιπρόθεσμη μία δόση της οφειλής ή περισσότερες της μίας δόσεις της οφειλής ή ακόμη κι αν καταστεί ληξιπρόθεσμο ολόκληρο το ποσό της οφειλής.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή και συμπλήρωση της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του.

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM