Σκυλακάκης: Άλλα 6 δισ. ευρώ στην οικονομία μέχρι το τέλος του 2021

Σκυλακάκης
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως ακόμη 6 δισ. ευρώ θα διατεθούν μέχρι το τέλος του έτους από πλευράς δαπανών ή απώλειας εσόδων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο Σκυλακάκης στο ΣΚΑΙ
© SKAI.gr

Όπως ο ίδιος εξήγησε, περιλαμβάνουν τα πάσης φύσεως προγράμματα επανεκκίνησης, εισφορά αλληλεγγύης κ.ο.κ. που θα δοθούν από τον Μάιο και μετά. Πρακτικά, όπως σημείωσε, πρόκειται για 1 δισ. ευρώ τον μήνα έως το τέλος του 2021.

«Πρόκειται τόσο για χαμηλότοκα δάνεια όσο και για ενισχύσεις»

Σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία έχουν προκληθεί από την πανδημία του κορονοϊού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αποσαφήνισε πως η κυβέρνηση εξετάζει προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων - ανθρώπων με βάση το πλήγμα που έχουν υποστεί, όχι των σωρευμένων χρεών, γιατί «όταν βάζουμε ως κριτήριο τα χρέη, εμπλέκεται εκεί και η έννοια του "στρατηγικού κακοπληρωτή"».

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε: «Πρόκειται τόσο για χαμηλότοκα δάνεια όσο και για ενισχύσεις. Αλλά τα χρήματα δεν δίδονται από κάποιο "μαγικό σακούλι", δίδονται από τους ίδιους τους φορολογούμενους σε μεταγενέστερο χρόνο, οπότε πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη στον τρόπο που δαπανώνται».

«Δεν αναμένονται φοροαπαλλαγές το επόμενο διάστημα»

Στη συνέχεια, ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι δεν αναμένονται φοροαπαλλαγές το επόμενο διάστημα, ενώ για το τι θα συμβεί από το ’23 και μετά ανέφερε πως είναι συνάρτηση της αντίδρασης της οικονομίας και των μακροοικονομικών/δημοσιονομικών στόχων των επόμενων ετών.

«Του χρόνου θα έχουμε μεγαλύτερη φορολογική βάση και χαμηλότερους συντελεστές, γιατί ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ο ίδιος»

«Εμείς σήμερα θα παρουσιάσουμε το σχέδιο σταθερότητας που θα υποβάλουμε στις 30 Απριλίου στην Κομισιόν. Φαίνεται ότι υπάρχει μικρός δημοσιονομικός χώρος για μετά το 2023, αλλά δεν έχει οριοθετηθεί, γιατί δεν ξέρουμε τους στόχους» επισήμανε.

Αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες, δήλωσε: «Του χρόνου θα έχουμε μεγαλύτερη φορολογική βάση και χαμηλότερους συντελεστές, γιατί ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ο ίδιος».

Για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Ο κ. Σκυλακάκης όσον αφορά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είπε πως «έχουν μπει ώριμα έργα με προσεκτική κοστολόγηση και θα ξεκινήσει η ένταξη των προγραμμάτων στις δημόσιες επενδύσεις πριν ακόμα εγκριθεί το Ταμείο Ανάκαμψης». Παράλληλα, διαβεβαίωσε: «Σύμβουλοι, σύστημα κινήτρων για δημόσιους υπαλλήλους και νέο πληροφοριακό σύστημα θα επιταχύνουν τις διαδικασίες».

Σκυλακάκης
© EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως στη φαρέτρα μας έχουμε δύο μεγάλα εργαλεία: επιδοτήσεις που αφορούν και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το μεγάλο εργαλείο των δανείων για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου, με πέντε επιλεξιμότητες που θα θεσμοθετηθούν τον Ιούνιο, για να προσαρμόζουν οι επιχειρήσεις ανάλογα τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

«Οι διαδικασίες για τα δάνεια θα είναι πολύ γρήγορη. Τέλος καλοκαιριού πιθανότατα τα πρώτα χρήματα θα έρθουν» κατέληξε.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα