ΔΕΗ: Έκπτωση 30% στα τιμολόγια από τον Αύγουστο

ΔΕΗ
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Σημαντική ανακούφιση θα δουν οι καταναλωτές της ΔΕΗ τον ερχόμενο Αύγουστο, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε έκπτωση 30% στα τιμολόγιά της. Το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται προκειμένου να αντισταθμίσει την αναμενόμενη επιβάρυνση από την εφαρμογή ρήτρας χονδρεμπορικής τιμής από την ίδια ημερομηνία.

Η ταυτόχρονη εφαρμογή και των δύο μέτρων οδηγεί σε όφελος ή μικρότερη επιβάρυνση για τους καταναλωτές σε σχέση με το να παρέμενε ως είχε η υφιστάμενη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα στα τιμολόγια.

Η «ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας», που επιβάλλεται από τις 5 Αυγούστου, θα συνδέει τα βασικά τιμολόγια της ΔΕΗ με την εξέλιξη των τιμών στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας του εκάστοτε προηγούμενου μήνα. Η ρήτρα αυτή θα αντικαταστήσει τον αντίστοιχο μηχανισμό που ισχύει σήμερα με βάση τη διακύμανση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (ρήτρα CO2) και καταργείται επίσης από τις 5 Αυγούστου.

Ρεύμα
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκπτωση 30% που αποφασίστηκε αφορά τα ανταγωνιστικά τιμολόγια (όχι τις χρεώσεις δικτύων, ΥΚΩ κ.λπ.)

Σύμφωνα με τα σενάρια που εξέτασαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ:

  • Για οικιακό πελάτη: Αν η τιμή χονδρεμπορικής κυμαινόταν φέτος γύρω στα 65 euro/MWh, η επιβάρυνση για τον πελάτη θα ήταν μικρότερη από τη μέση επίδραση της ρήτρας CO2 ως τώρα το 2021.
  • Αντίστοιχα, για επαγγελματικό πελάτη: Αν η τιμή χονδρεμπορικής κυμαινόταν ακόμη και γύρω στα 70 euro/MWh, η επιβάρυνση για τον πελάτη θα ήταν μικρότερη από την επίδραση της ρήτρας CO2 του Ιουνίου 2021.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα τιμολόγια που έχει παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα η ΔΕΗ (myHome on line και my Home enter) δεν περιλαμβάνουν ρήτρες αναπροσαρμογής. 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα