Τοξικοί γονείς: Πως τους εντοπίζουμε και ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισής τους (pics)

Οι γονείς είναι πάντα δίπλα στο παιδί τους και το στηρίζουν σε κάθε του βήμα του. Είναι εκείνοι που θα στέκονται δίπλα σας και στα καλά και στα άσχημα.

Ωστόσο, μερικές φορές οι γονείς είναι η πηγή της τοξικότητας στη ζωή ενός ατόμου, οπότε θα ήταν καλύτερο να πάρετε ξεχωριστούς δρόμους.

Τοξικοί γονείς

Μερικοί γονείς είναι πραγματικά τοξικοί και ανεξάρτητα από το τι προσπαθεί κάποιος να κάνει, παραμένουν σκληροί, κάνοντας συνεχώς κριτική και εξευτελίζοντας τα ίδια τους τα παιδιά.Κάποιοι ενήλικες συχνά προσπαθούν να βρουν λύση στο πρόβλημα πηγαίνοντας σε κάποιον θεραπευτή για να διασώσουν τη σχέση με τους γονείς του.

Τύποι τοξικών γονέων

 Κάθε οικογένεια έχει τη δική της δυναμική.Στις τοξικές οικογένειες η δυναμική τους είναι εγωκεντρική και πάντα υπέρ των γονέων τοποθετώντας τα παιδιά σε ευάλωτη θέση.Τρείς είναι τύποι που διακρίνονται οι τοξικοί γονείς.

1)Οι ανεπαρκείς γονείς που συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχουν τα παιδιά και δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον γι’αυτά,

2)Οι γονείς που θέλουν πάντα να ελέγχουν και δεν λαμβάνουν υπόψη την γνώμη των παιδιών τους,

3)Οι γονείς που κακομεταχειρίζονται τα παιδιά τους είτε λεκτικά,είτε σωματικά,είτε ψυχολογικά.

Αυτοί οι τρεις τύποι γονέων εύκολα μπορούν να αναγνωριστούν από κάποια σημεία εύκολα διακριτά.

Ένα πρώτο γνώρισμα είναι το γεγονός ότι χειραγωγούν συναισθηματικά.Οι γονείς πιστεύουν πως μια συναισθηματική επίθεση είναι η καλύτερη μορφή για να δώσουν την αγάπη και την προσοχή στα παιδιά τους,σε αντίθεση με αυτά που καταλήγουν να ζουν με το φόβο των γονιών τους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό πολύ σημαντικό είναι ότι εκθέτουν τα παιδιά τους στα προβλήματα που έχουν οι ενήλικοι μεταξύ τους.Αυτό ουσιαστικά σημαίνει,ότι ενώ τα παιδιά πρέπει να μένουν έξω από τους καυγάδες και τα πρόβλημα που ενδεχομένως να υπάρχουν σε μια οικογένεια,οι γονείς τα βάζουν στη μέση.

Είναι πολύ επικριτικοί απέναντι στα παιδιά.Περιμένουν το καλύτερο από εκείνα,που όσο και αν προσπαθούν ποτέ δεν είναι ικανοποιημένοι.

Πολλές φορές οι γονείς δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους. Αντ’αυτού,κατηγορούν τα παιδιά για όλα τους τα προβλήματα.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό τοξικών γονιών είναι το γεγονός ότι δεν σέβονται το προσωπικό χώρο των παιδιών τους.Νομίζουν ότι είναι απαλλαγμένοι από τους κανόνες και σε ότι έχει να κάνει με τα παιδιά δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι και αυτά έχουν κάποιο όριο.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι τοξικοί γονείς προσπαθούν να τα ελέγξουν κάνοντας πράγματα πάντα με το δικό τους τρόπο.

Πως αντιμετωπίζεται ένας τοξικός γονιός

Είναι πολύ πιο εύκολο στις τοξικές φιλικές σχέσεις να απομακρύνετε τον φίλο σας.Ωστόσο,η οικογένεια είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα.Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεκόψετε μαζί τους.Παρ’όλα αυτά υπάρχουν κάποιοι τρόποι που αξίζει να δοκιμάσετε για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Ξεκινήστε με το να γίνετε πιο δυναμικοί.Δεν χρειάζεται να μαλώνετε μαζί τους απλά δείξτε τους ότι είστε υπεράνω της τοξικής συμπεριφοράς τους και πως δεν θα την ανεχτείτε για πολύ ακόμα.

Μία άλλη τακτική που μπορεί να φαίνεται δύσκολη στη πράξη, είναι να θέτετε τα όριά σας και να φροντίζετε ώστε να τα σέβονται.

Προσπαθήστε να είστε ανοιχτόμυαλοι και να ελπίζετε πως η σχέσεις σας με τους γονείς θα βελτιωθεί προς το καλύτερο.Εάν το κατορθώσετε,τότε αυτό είναι σπουδαίο γιατί όλοι θέλουμε να έχουμε μια υγιή σχέση με τους γονείς μας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM