Πώς να αντιμετωπίσετε τη βαρεμάρα των παιδιών

Πολλές φορές η βαρεμάρα είναι η αιτία για αρκετά παράπονα των παιδιών. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς γι' αυτό;

Αρκετοί γονείς βρίσκονται σε απόγνωση όταν η βαρεμάρα των παιδιών τους γίνεται «καραμέλα» για οτιδήποτε τους ζητήσουν.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η πλήξη είναι το πρόβλημά τους. Όμως αυτό δεν είναι δικό σας πρόβλημα.  Οι γονείς το ξεχνούν αυτό και πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν μια λύση για τα πάντα, ώστε να προσφέρουν ιδέες, που φυσικά απορρίπτονται σφαιρικά.

Πού πρέπει να δοθεί προσοχή

Εάν αντιμετωπίζετε ένα παιδί που συνεχώς βαριέται, τότε είναι πιθανό ότι πρέπει να ανεβάσετε το επίπεδο δραστηριότητας.

Μερικές φορές όταν τα παιδιά βαριούνται πραγματικά, οφείλεται στο γεγονός ότι αναζητούν περισσότερη πρόκληση.  Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια τους είναι κατάλληλα για την ηλικία τους και ότι έχουν αρκετή άθληση ή άλλες κινητικές δραστηριότητες. Στείλτε τα έξω να οδηγήσουν το ποδήλατό τους ή πηγαίνετε τα να παίξουν τραμπολίνο. Μπορείτε επίσης να τα γράψετε σε  μια δραστηριότητα, αλλά προσέξτε να επιτύχετε την ισορροπία μεταξύ του χρόνου που χρειάζονται τα μαθήματα ή τα αθλήματα και του αδόμητου – ελεύθερου παιχνιδιού.

Τι χρειάζεται να θυμάστε

1) Δεν είστε ο 24ωρος διασκεδαστής τους.

Αγαπάμε τα παιδιά μας και θέλουμε να χαμογελούν, να γελούν, να μας αγκαλιάζουν, αλλά το να είστε η ασταμάτητη  πηγή ψυχαγωγίας για το παιδί σας (όπως το smartphone σας είναι για σας) θα περάσει πολύ γρήγορα.

Δεν χρειάζεται να είστε εκείνος και μόνο που θα διαλέξετε κάθε παιχνίδι, δραστηριότητα, βιβλίο ή βίντεο. Όλα αυτά είναι απόψεις και ανακαλύπτουν τα ενδιαφέροντά τους. Αφήστε τα να έχουν λόγο.

Εάν, μάλιστα, έχετε περισσότερα από ένα ή δύο παιδιά στο σπίτι και όλα χρειάζονται διαρκώς κάτι για να είναι σε εγρήγορση και χαρούμενα αργά ή  γρήγορα θα χάσετε την υπομονή σας. Και γνωρίζουμε ότι η απώλεια υπομονής είναι μονόδρομος χωρίς επιστροφή.

2) Βοηθήστε τα να γίνουν δημιουργικά και να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να είναι επινοητικά. Με άλλα λόγια, συναισθανθείτε τα, αλλά επίσης κάντε τα διαχειριστούν  την πλήξη τους.

Και την επόμενη φορά που θα σας πει «Δεν έχω τίποτα να κάνω» απαντήστε του «έλα να με βοηθήσεις να γεμίσω το πλυντήριο των πιάτων».

Διαβάστε περισσότερα στο juniornews.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM