Από που πηγάζει η ανησυχία των παιδιών;

Οι περισσότεροι μικροί μας φίλοι δεν έχουν υποχρεώσεις που να τους πνίγουν, ωστόσο η ανησυχία των παιδιών είναι συνηθισμένη. Από που πηγάζει;

Η ανησυχία των παιδιών είναι αρκετά συνηθισμένη και βασίζεται κατά κύριο λόγο στην ηλικία τους. Οι γονείς μπορούν να τα βοηθήσουν να διαχειριστούν το άγχος τους.

Τι ανησυχεί τα παιδιά και πώς θα τα βοηθήσετε;

Οι ανησυχίες των παιδιών εξαρτώνται συχνά από την ηλικία τους. Συνήθως ανησυχούν για θέματα όπως οι βαθμοί, οι εξετάσεις, το σώμα τους, οι φίλοι και οι αθλητικές τους δραστηριότητες. Μπορεί να αισθάνονται άγχος για τυχόν κοινωνικά προβλήματα ή ότι θα μείνουν εκτός της παρέας. Θέματα όπως η τρομοκρατία, ο πόλεμος, η ρύπανση, η υπερθέρμανση του πλανήτη, ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση και οι φυσικές καταστροφές μπορούν να αποτελέσουν επίσης πηγή ανησυχίας για τα παιδιά.

Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διαχειριστούν τις ανησυχίες τους, μπορείτε να:

  • Μάθετε τι υπάρχει στο μυαλό τους: Να είστε διαθέσιμοι και να ενδιαφέρεστε για το τι συμβαίνει στο σχολείο, στην αθλητική ομάδα και με τους φίλους τους. Εάν το παιδί σας φαίνεται να ανησυχεί για κάτι, ρωτήστε το. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να εκφράσουν αυτό που τους προκαλεί ανησυχία.
  • Δείξτε ενδιαφέρον και κατανόηση. Το να νοιάζεστε για τις ανησυχίες του παιδιού σας δείχνει ότι είναι σημαντικό για εσάς και το βοηθά να αισθάνεται ασφαλές. Τα καθησυχαστικά σχόλια μπορούν να βοηθήσουν, αλλά συνήθως μόνο αφού ακούσετε το παιδί σας.
  • Δώστε τους λύσεις. Μπορείτε να μειώσετε τις ανησυχίες βοηθώντας τα παιδιά να μάθουν να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Όταν το παιδί σας σας μιλάει για ένα πρόβλημα, βρείτε μια λύση μαζί. Εάν ο γιος σας ανησυχεί για ένα επερχόμενο τεστ μαθηματικών, για παράδειγμα, βοηθήστε τον να διαβάσει.

Δείτε περισσότερους τρόπους αντιμετώπισης στο juniornews.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM