Ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος μιλά για ΕΦΚΑ και συνταξιοδοτικό

Για τις ελλείψεις στον ΕΦΚΑ, τις καθυστερήσεις των συντάξεων αλλά και τις αλλαγές που αναμένονται στο συνταξιοδοτικό μιλά στο news2U.gr ο γνωστός εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος.

Καθημερινά χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να κλείσουν ραντεβού στον ΕΦΚΑ, καθώς, λόγω της πανδημίας, δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό για να στελεχώσει τις θέσεις. Να σημειωθεί πως χθες, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, από το e-ΕΦΚΑ καταβλήθηκαν, με εμβόλιμη πληρωμή, τα οφειλόμενα ποσά σε 101.551 περιπτώσεις σημερινών συνταξιούχων για οφειλές που σχετίζονται με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Μαΐου 2019. Ο Δημήτρης Μπούρλος δίνει τη δική του τοποθέτηση για τα προβλήματα στον ΕΦΚΑ και το συνταξιοδοτικό.

Της Κατερίνας Θανάση

Παράλληλα, λόγω της καραντίνας παρατείνεται μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου η αναστολή λειτουργίας στο σύνολο των συνεδριάσεων των Υγειονομικών Επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), οι οποίες διενεργούνται στις δομές του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΚΦΑ) καθώς και κατ' οίκον, με σκοπό την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.

Η τοποθέτηση του εργατολόγου Δημήτρη Μπούρλου

«Ο ΕΦΚΑ σήμερα ευρίσκεται σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση, η οποία βεβαίως έχει επιδεινωθεί λόγω πανδημίας. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, η δε νέα οργανωτική του δομή δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός ενιαίου φορέα. Πολλές από τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου δεν έχουν εφαρμοσθεί, το δε προσωπικό δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια πλειάδα νέων διατάξεων, τις οποίες εν πολλοίς αγνοεί.  Απαιτείται και οργάνωση, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ως ένας φορέας και ενίσχυση με προσωπικό», δηλώνει ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος για την κατάσταση που επικρατεί στον ΕΦΚΑ.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στις απονομές των συντάξεων ο κ. Δημήτρης Μπούρλος αναφέρει: «Οι απονομές των συντάξεων ευρίσκονται σε μεγάλη καθυστέρηση.  Άλλωστε αυτό το καταδεικνύει ο δημόσια δηλωθείς μεγάλος αριθμός εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Τα παράπονα των πολιτών είναι πολλά και απόλυτα δικαιολογημένα, αφού όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση μπορεί να περιμένουν τρία και τέσσερα χρόνια για την απονομή σύνταξης, οι περισσότεροι δε δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή σύνταξη. Η ψηφιακή σύνταξη που άρχισε από το καλοκαίρι να λειτουργεί είναι πολύ σημαντική υπόθεση, όμως η ολοκλήρωση του εγχειρήματος και η πλήρη ένταξη στο σύστημα θέλουν, κατά την άποψή μου, αρκετό χρόνο ακόμα».

Τέλος, για τις αλλαγές που αναμένονται στο συνταξιοδοτικό ο εργατολόγος λέει «πως οι αλλαγές που περιμένουμε σχετίζονται με την έναρξη λειτουργίας κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική σύνταξη. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δημοσιοποιηθεί άλλες αλλαγές». «Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι στα επιμέρους θέματα, μέσω εγκυκλίων, φαίνεται να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση απ’ ό,τι στο παρελθόν (π.χ. στην απονομή σύνταξης με παράλληλη ή διαδοχική ασφάλιση). Επισημαίνω ότι αλλαγές προτείνονται στο πόρισμα Πισσαρίδη, δεν γνωρίζουμε όμως ποιες θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση», καταλήγει ο κ. Δημήτρης Μπούρλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ