ΟΟΣΑ: Μειώστε «κόκκινα» δάνεια – Αυξήστε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

ΟΟΣΑ
Πηγή: oecd.org

Στις επιπτώσεις της πανδημίας πάνω στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα εστιάζει η έκθεση του ΟΟΣΑ «Going for Growth 2021», που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. 

Ο διεθνής οργανισμός εστιάζει σε δομικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών αλλά και σε θέματα πρόνοιας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φτώχειας, απόρροια και της υγειονομικής κρίσης που ήρθε μετά τη 10ετή οικονομική κρίση. 

Ο ΟΟΣΑ τονίζει στην έκθεσή του πως έχουν γίνει αρκετά βήματα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο εκτιμά ότι τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ζητώντας την εφαρμογή επείγουσας στρατηγικής και για τον αναβαλλόμενο φόρο, καθώς ο συνδυασμός των δυο «ροκανίζει» τα κεφάλαια των συστημικών τραπεζών και περιορίζει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, σε μια περίοδο που απαιτείται η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ώστε να αποφευχθούν τα «λουκέτα» στην αγορά και η αύξηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η πανδημία επέφερε σημαντικές επιπτώσεις, ειδικά στις οικονομικά ευάλωτες ομάδες, ζητώντας να υπάρξει βελτίωση στην πρόσβαση και την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις.

ΟΑΕΔ
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ)

Αναλυτικά, ο ΟΟΣΑ προτείνει:

  1.  Επιτάχυνση της κωδικοποίησης της νομοθεσίας.
  2.  Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης, με κατάρτιση των λειτουργών και χρήση δεικτών απόδοσης.
  3.  Καλύτερη επικοινωνία των πλεονεκτημάτων που έχουν οι εναλλακτικοί μηχανισμοί επίλυσης διαφορών.
  4.  Επείγουσα εφαρμογή στρατηγικής για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών.
  5. Εφαρμογή του Πτωχευτικού και εξασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ των δικαιωμάτων πιστωτών - οφειλετών και της επιτάχυνσης των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.
  6. Επιτάχυνση των δημόσιων επενδύσεων, ειδικά στις δημόσιες μεταφορές, στην καινοτομία, στη διαχείριση των απορριμμάτων.
  7. Πρόσληψη εξειδικευμένων συμβούλων στον ΟΑΕΔ για τη βελτίωση των συστημάτων αναζήτησης εργασίας και κατάρτισης.
  8. Ανάπτυξη συστήματος voucher που θα επιτρέπει σε όσους αναζητούν εργασία να επιλέγουν ενδιάμεσο για ενεργές πολιτικές απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών αντίστοιχων οργανισμών.
  9. Σταδιακή μετατροπή των σημερινών συμβάσεων μονιμότητας των εκπαιδευτικών σε μακροχρόνιες συμβάσεις που θα ενισχύσουν και θα επιβραβεύσουν την αποδοτικότητά τους.
  10. Παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  11. Αύξηση των ποσών του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και εισαγωγή ειδικών επιδομάτων για τους χαμηλόμισθους.
  12. Διασφάλιση ότι οι δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος συμμετέχουν σε προγράμματα απασχόλησης και αποδέχονται θέσεις εργασίας.
  13. Ενίσχυση πολιτικών υποστήριξης οικογενειών, με προτεραιότητα στην ποιότητα φροντίδας για παιδιά και ηλικιωμένους.
  14. Ανάπτυξη κατ’ οίκον φροντίδας για τους ηλικιωμένους.

 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα