Ταμείο Ανάκαμψης: Απόψε στις Βρυξέλλες το τελικό σχέδιο της Ελλάδας

Χρήστος Σταϊκούρας βουλή
© (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Μετά από σχεδόν 9 μήνες προεργασίας και διαβουλεύσεων με την Κομισιόν, η Ελλάδα αναμένεται να στείλει αργά απόψε το βράδυ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το τελικό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την κωδική ονομασία «Ελλάδα 2.0». Παράλληλα, αύριο στις 10:30 το πρωί, το σχέδιο θα κατατεθεί και επίσημα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, πρόκειται για ένα κείμενο που αριθμεί πάνω από 2.000 σελίδες, στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά τα 112 έργα και 58 μεταρρυθμίσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η πλήρης εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (χρήση του συνόλου της χρηματοδότησης και πλήρης εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων) μπορεί δυνητικά να αυξήσει το πραγματικού Α.Ε.Π. κατά 6,9% έως το 2026. Αυτό συνεπάγεται θετική συμβολή στο ρυθμό ανάπτυξης του Α.Ε.Π. κατά περίπου 1,15% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο για την περίοδο 2021-2026.

Όπως ανέφερε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τα πρώτα έργα είναι:

· «Ψηφιακή Μέριμνα» με δωρεάν tablets και laptops στους μαθητές.

· «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

· Προγράμματα κατάρτισης του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ.

· Δανειοδότηση επιχειρήσεων για επενδύσεις στο πλαίσιο της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.

Σύμφωνα με τον υπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών, οι συνολικές επενδύσεις που αναμένεται να κινητοποιήσει το ελληνικό σχέδιο μπορούν να φτάσουν τα 57 δις ευρώ, μαζί με τα δάνεια, τις επιχορηγήσεις, αλλά και τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν.

Σε βάθος 6ετίας εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 200.000 νέες θέσεις εργασίας και να συνεισφέρει στο ΑΕΠ, 7 ποσοστιαίες μονάδες. Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει πως η χώρα μας θα λάβει δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ και επιχορηγήσεις 18,2 δισ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται πως θα κινητοποιήσουν επενδύσεις ύψους 26,5 δισ. ευρώ

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα