Στην κούκλα γη των Φαιάκων με τα 3 παλάτια: Η Κέρκυρα είναι και τώρα ιδανικός προορισμός (pics)

"Δεν αντέχω τα παράθυρα χωρίς θέα.

Τα παράθυρα βρίσκονται εκεί για να ταξιδεύουν τη ματιά.

Για ν’ αποκαλύπτουν ορίζοντες.

Για να υπόσχονται το «παραπέρα».

Για να λούζουν στο αληθινό φως τ’ άδεια δωμάτια.

Για να φτιάχνουν σκιές με χρώμα πάνω στους λευκούς τοίχους…"

-Οδυσσέας Ελύτης

Ξεκινώ με Ελύτη για να σας προτείνω να ταξιδέψετε τώρα, που δεν πολυβρέχει (ακόμα) στην "βασίλισσα του Ιονίου". Η Κέρκυρα - ειδικά το τρίπτυχο πόλη-Κανόνι-Αχίλλειο - είναι passe partout και για κάθε εποχή. Σκεπτόμενη την επικεφαλής πια του ΕΟΤ, την βέρα Κερκυραία Άντζελα Γκερέκου, θα μπορούσα να επισημάνω ότι έχει στα χέρια της ένα τρανό παράδειγμα για να... δειγματίσει την Ελλάδα στο εξωτερικό ως προορισμό για κάθε εποχή. Το νησί της.

Image removed.

Πνιγμένη στο πράσινο, με ζωηρή φυλή, τους Φαίακες - το τραγούδι είναι σε ημερήσια βάση, δεν σταματά ποτέ για τους Κορφιάτες-, με καταπληκτικά φαγητά (σοφρίτο, μπουρδέτο, παστιτσάδα), βόλτες τρελές με το αμάξι απ' το κέντρο στην Παλαιοκαστρίτσα (η συγκεκριμένη εθνική οδός είναι μια χαρά για το βολάν). Βόλτα με το αμαξάκι προφανώς στο κέντρο για τους ρομαντικούς.

Πολλά-πολλά ακόμα. Λουλούδια παντού, τρία παλάτια -πού αλλού θα τα βρεις;: Το πρώτο εξοχικό του Όθωνα που πλέον έχει γίνει Μουσείο, το Μον Ρεπό (του τέως) και βέβαια το παλάτι της αυτοκράτειρας Σίσσυ, το εμβληματικό Αχίλλειο. Το καμάρι όλου του νησιού, όπου πραγματοποιούνται οι πιο glam εκδηλώσεις και του οποίου ο πάνω όροφος ανοίγει μόνο για εκλεκτούς.

TIP

Image removed.

Tην Κέρκυρα θέλεις μέρες για να τη γυρίσεις και για να δεις όλα της τα, πανέμορφα αισθητικά... ανοιχτά παράθυρα. Αν, λοιπόν, σου έχει μείνει υπόλοιπο άδειας, σου προτείνω να την επισκεφτείς άμεσα. Προτού πιάσουν οι "χοντρές" βροχές γιατί πρόκειται για το Λονδίνο της Ελλάδας. Αν ξεκινήσουν, πάει, το 'χασες το travel στοίχημα. Κλεισμένος στο ξενοδοχείο θα μείνεις και θα περιοριστείς σε καταπληκτικό μεν, αλλά για πόσο, κουμ κουάτ και πανακότα -μετά των Ιωαννίνων είναι η καλύτερη στην Ελλάδα, με φρέσκο γάλα και βούτυρο Κερκύρας, το αυθεντικό- στο Λιστόν ή και σε κάποιο άλλο κομμάτι της μεγαλύτερης πλατείας των Βαλκανίων: Τη Σπιανάδα.

Image removed.

Image removed.

Επίσης, θα σου προτείνω να πιεις τον καφέ σου ή να γευτείς εκλεκτά εδέσματα στο Φαληράκι, που το καλοκαίρι ενδείκνυται και για after. Είναι απ' τα πιο όμορφα κομμάτια της πόλης. Όσο για την παλιά πόλη, δεν χρειάζονται συστάσεις. Αρχιτεκτονικό αριστούργημα από μόνη της.

Image removed.

Εννοείται, θα επισκεφτείς και τον επιβλητικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Δεν είναι ανοιχτός μόνο για Πάσχα, ενώ "παίζει" να δεις και το σκήνωμά του: Εκτίθεται συχνά.

EXTRA TIP

Να έχεις τα μάτια σου ορθάνοικτα όταν οδηγείς. Οι Κερκυραίοι είναι απρόσεχτοι και δεν το 'χουν σε τίποτα να σε στουκάρουν. Βουρλισμένοι, κανονικά και με το νόμο, αλλά μοναδικοί!

Κορφιάτες και travellers, χαίρεσθε! Με αγάπη.