Χημικός ευνουχισμός: Αξίζει τον κόπο; Η ηθική και η επιστημονική πλευρά

χημικός ευνουχισμός βιασμός
Twenty20

Στο άκουσμα ειδεχθών εγκλημάτων πολλοί σκέφτονται ότι υπάρχει αναγκαιότητα αυστηρότερων ποινών για τους εγκληματίες. Όταν ένα έγκλημα χαρακτηριστεί σεξουαλικό, τα ένστικτα των ανθρώπων λειτουργούν εκδικητικά. 

Μια τιμωρία την οποία πολλοί προτείνουν στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης είναι ο χημικός ευνουχισμός. Σε πολλές χώρες η πρακτική αυτή υφίσταται, σημαντικό όμως είναι να δούμε αν αυτή πιάνει τόπο. Οι χώρες που έχουν εντάξει στη νομοθεσία τους τη συγκεκριμένη ποινή καταγράφουν λιγότερα σεξουαλικά εγκλήματα; Σε ποιες περιπτώσεις θεωρείται αποτυχημένη μια χειρουργική επέμβαση χημικού ευνουχισμού;

Τι είναι ο χημικός ευνουχισμός

Για ποιους λόγους χρησιμοποιείται αυτή η πρακτική και τι ακριβώς είναι ο χημικός ευνουχισμός; Η χρήση φαρμάκων για τη μείωση της παραγωγής  των ανδρικών ορμονών στους όρχεις λέγεται χημικός ευνουχισμός. Οι γιατροί χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για τη θεραπεία καρκίνων που σχετίζονται με ορμόνες, όπως ο καρκίνος του προστάτη. Ο χημικός ή αλλιώς φαρμακευτικός ευνουχισμός συμβάλλει στο να ελαττωθούν ραγδαία τα επίπεδα της τεστοστερόνης, που θεωρείται η «τροφή» του καρκινικού κυττάρου.

Γερμανία: Η χώρα που γέννησε τον χημικό ευνουχισμό

Η αρχή αυτής της απάνθρωπης για κάποιους τακτικής ξεκίνησε στη Γερμανία από τους Ναζί, υποστηρικτές του Χίτλερ, στρατιώτες. Καθιερώθηκε με ναζιστικό νόμο του 1933, ενώ πολλές φορές στις ΗΠΑ ακροδεξιές οργανώσεις έχουν ζητήσει την εφαρμογή του για την αντιμετώπιση των «πρωτόγονων παρορμήσεων της μαύρης φυλής». Ίσως αυτός να είναι ο βασικός λόγος που υπάρχουν ένθερμοι αρνητές της πρακτικής.

Αμερική: Αρκετές Πολιτείες τον εφαρμόζουν ως τιμωρία σε σεξουαλικά εγκλήματα

Ο χημικός ευνουχισμός αλλά και η ορχεκτομή εφαρμόζονται επίσης στις ΗΠΑ σε τουλάχιστον οκτώ πολιτείες (μεταξύ αυτών η Φλόριντα, η Καλιφόρνια και το Τέξας). Στην Καλιφόρνια επιβάλλεται ο χημικός ευνουχισμός σε όσους αποφυλακισμένους παιδεραστές έχουν υποτροπιάσει, με την παράλληλη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να ζητήσουν και ορχεκτομή.

Το 1985 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καταδίκασε την καταναγκαστική ορχεκτομή, ως μη αναστρέψιμη τιμωρητική πράξη, ενώ έκρινε πως ο χημικός ευνουχισμός είναι εθελοντικός και με τη λήξη της φαρμακευτικής αγωγής η σεξουαλική διάθεση επανέρχεται.

Ελλάδα και χημικός ευνουχισμός: Απέχει από τη νομοθεσία

Στην Ελλάδα δεν έχει ισχύσει ποτέ παρόμοια νομοθεσία και τα σεξουαλικά εγκλήματα τιμωρούνται ως κακουργηματικές πράξεις. Το αν θα έπρεπε ή όχι να εφαρμόζονται τέτοιες πρακτικές στη χώρα μας, το δείχνουν τα στοιχεία, που λένε ότι η χορήγηση φαρμάκων έχει στόχο τη μείωση της λίμπιντο και των σεξουαλικών ορέξεων του δράστη σεξουαλικών εγκλημάτων, δεν είναι όμως σαφές αν η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας αρκεί για την αποφυγή σεξουαλικών, βίαιων αδικημάτων ή αν κάθε άτομο θα χάσει εντελώς τη σεξουαλική του λειτουργία. Σύμφωνα με την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ο χημικός ευνουχισμός μείωσε τη συχνότητα και την ένταση των σεξουαλικών σκέψεων στην πλειονότητα, αν και όχι σε όλους τους ασθενείς.

Πολλοί άνθρωποι αμφιβάλλουν ότι οι καταδικασθέντες σεξουαλικοί παραβάτες μπορούν πραγματικά να θεραπευτούν, γεγονός που έχει ωθήσει τα κράτη στην ψήφιση συγκεκριμένων νόμων, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο για τους παραβάτες το να βγουν από τη φυλακή. Επαγγελματίες υγείας έχουν εκφράσει ηθικές ανησυχίες σχετικά με την υπερβολική θεραπεία έναντι της τιμωρίας και άλλες που σχετίζονται με τον εξαναγκασμό και την πιθανή έλλειψη συναίνεσης έπειτα από ενημέρωση. Είτε εκτελείται για λόγους υγείας είτε για νομικούς λόγους, υπάρχει ανάγκη παρακολούθησης και αντιμετώπισης των παρενεργειών και των επιπλοκών.

 

 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα

Συμφωνείτε με τον χημικό ευνουχισμό ως τιμωρία για τα σεξουαλικά εγκλήματα

Άποψη 1
Φωτεινή Σταμογιώργου
Φωτεινή Σταμογιώργου
Συμφωνώ, καθώς τα εγκλήματα αυτού του είδους είναι πραγματικά αποτρόπαια και ο θύτης αξίζει μια πραγματική τιμωρία. Επομένως, παρά τις όποιες παρενέργειες του χημικού ευνουχισμού, και με κριτήριο την αγριότητα της πράξης, θα πρέπει να επέρχεται σκληρή τιμωρία.
Άποψη 2
Εύα Μπαϊρακτάρη
Εύα Μπαϊρακτάρη
Διαφωνώ! Θεωρώ απάνθρωπη τακτική τον χημικό ευνουχισμό καθώς οι παρενέργειες είναι τραγικές και δεν είναι σίγουρο το αποτέλεσμα.
Συμφωνώ με την Άποψη 1
Συμφωνώ με την Άποψη 2
Δε συμφωνώ με καμία από τις δύο