Τι αλλάζει στην συνεπιμέλεια των παιδιών- Το νέο νομοσχέδιο

Συνεπιμέλεια: «Ξαναμοιράζονται» οι χρόνοι του παιδιού με τους γονείς του

Την τεράστια σημασία του να μεγαλωνεί ένα παιδί έχοντας τη φυσική παρουσία και των δύο γονιών, επεσήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος έκανε γνωστό πως κατατίθεται νέο νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο και ειδικότερα για την συνεπιμέλεια ενός παιδιού καθώς το υπάρχον ήδη μετράει 40 χρόνια.

«Η κοινωνική πραγματικότητα και ο τρόπος με τον οποίο πλέον προσεγγίζονται σύγχρονα ζητήματα έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό» ανέφερε ο κ. Τσιάρα, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τι προβλέπεται να αλλάξει στο νομοσχέδιο

Ενώ επεσήμανε ότι «μέσα από μια πολύ μεγάλη συζήτηση που έχει προηγηθεί για σχεδόν ένα χρόνο και μετά από μια διαβούλεψη που έχει υπάρξει μεταξύ εμού και των πολιτικών κομμάτων αλλά βεβαίως και όλων των φορέων, οι οποίοι έχουν κάποιο συγκριμένο ενδιαφέρον για την αλλαγή της συγκριμένης νομοθεσίας, επιχειρούμε για πρώτη φορά να αλλάξουμε τη βασική φιλοσοφία, ώστε μετά τη διάσταση των γονέων να περάσουν από τη μονοδιάστατη άσκηση της γονικής μέριμνας από τον ένα γονέα, στην από κοινού πλέον άσκηση και από τους δύο γονείς, πάντοτε με βάση το πραγματικό συμφέρον του παιδιού».

Η γονική μέριμνα είναι ένας υπέρτερος όρος της συνεπειμέλειας, δηλαδή συμπεριλαμβάνει τη συνεπιμέλεια. Αυτό που είναι τεράστιας σημασίας σύμφωνα με τον Υπουργό είναι ότι καθιερώνεται για πρώτη φορά ελάχιστο μαχητό τεκμήριο επικοινωνίας κατά το 1/3  του χρόνου μεταξύ των δύο γονέων, το οποίο μπορεί να φθάνει έως και το ½  ανάλογα με τις συνθήκες.

Επειδή υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε κάθε περίπτωση (όπως το να μένουν μακριά οι δύο γονείς), αφήνεται στη δικαιοσύνη να κρίνει μέσα σε ένα χρόνο, σε ποιους χρόνους μπορεί να εφαρμόζεται το ελάχιστο μαχητό τεκμήριο της επικοινωνίας, εφόσον δεν υπάρχει προφορική συμφωνία των γονέων νωρίτερα.

Τι αλλάζει στα διαζύγια και την συνεπιμέλεια

1) Ελάχιστη επικοινωνία

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται το σύστημα της ελάχιστης επικοινωνίας από 1/3 έως και 50%. Τι σημαίνει αυτό; Αν ένα ζευγάρι χωρίσει και, για παράδειγμα, διατηρήσει η μητέρα την επιμέλεια, τότε ο πατέρας θα έχει δικαίωμα ελάχιστης επικοινωνίας στο 1/3 έως και 50% του συνολικού χρόνου. Μένει να αποσαφηνιστεί το πώς θα υπολογίζεται το ποσοστό ελάχιστης επικοινωνίας, δηλαδή αν θα καθορίζεται σε ώρες της ημέρας ή ημέρες. Οι ενδιαφερόμενοι Σύλλογοι ζητούσαν 50%, όμως το 1/3 φαίνεται να τους ικανοποιεί.

2) Με συμφωνία οι σοβαρές αποφάσεις

Κατά τις ίδιες πηγές, άρθρο του νομοσχεδίου θα επιβάλλει τη συμφωνία των δυο γονέων για λήψη σημαντικών αποφάσεων όπως, για παράδειγμα, η επιλογή σχολείου ή άλλα σοβαρά ζητήματα της ζωής και καθημερινότητας του παιδιού.

3) «Φρένο» σε απροειδοποίητη αλλαγή τόπου διαμονής

Η δεύτερη τροποποίηση που φέρνει το νομοσχέδιο για τα διαζύγια έρχεται να βάλει «φρένο» στο φαινόμενο της εν κρυπτώ αλλαγής του τόπου διαμονής του παιδιού. Πρόκειται για τις περιπτώσεις όπου ο γονέας που έχει την επιμέλεια, αλλάζει τόπο διαμονής δίχως να ενημερώσει τον έτερο γονέα. Πλέον, με το νομοσχέδιο η αλλαγή του νόμου διαμονής του παιδιού δεν θα μπορεί να γίνεται απροειδοποίητα. Θα απαιτείται είτε έγγραφη συμφωνία των δυο γονέων είτε δικαστική απόφαση.

4) Εισάγεται ο όρος της γονεϊκής αποξένωσης

Στο νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο εισάγεται ο όρος της γονεϊκής αποξένωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το εν λόγω άρθρο θα ορίζεται ότι οι δικαστές, προτού πάρουν αποφάσεις, θα πρέπει να εξετάζουν την πραγματική σχέση των γονέων με τα παιδιά τους και τη συμπεριφορά που επέδειξαν μεταξύ τους αλλά και προς το παιδί. Επιπλέον, ο δικαστής θα πρέπει να έχει ως κίνητρο την αποτροπή της αποξένωσης του γονέα -που δεν έχει την επιμέλεια- από το παιδί.

5) Οικογενειακός διαμεσολαβητής

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή εξετάζει να εισάγει στο νομοσχέδιο για τα διαζύγια και την επιμέλεια τον θεσμό του οικογενειακού διαμεσολαβητή, ο οποίος -μόνο όταν απαιτείται- θα αναλαμβάνει να διατηρεί τις ισορροπίες για τις παραπάνω νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM