Ένα μαγευτικό online ταξίδι από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (pics)

Μένουμε σπίτι και στην καραντίνα μάς κρατάει συντροφιά το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με μια μοναδική online παρουσίαση της έκθεσης «Κυκλαδική Κοινωνία. 5000 χρόνια πριν».

Ένα μαγευτικό online ταξίδι στην εμβληματική έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία. 5000 χρόνια πριν», που διοργάνωσε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το  2016, σε επιμέλεια του διευθυντή του, Καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη, προσφέρεται, δωρεάν στους επισκέπτες της ιστοσελίδας του Μουσείου, cycladic.gr.

Η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό για τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας του μουσείου, παρουσιάζει με απλό τρόπο τη δομή της κοινωνίας των Κυκλάδων κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200 έως 2000 π.Χ.), το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν, τις ασχολίες των κατοίκων, τις κοινωνικές ή θρησκευτικές εκδηλώσεις τους, τις πίστεις και τις δοξασίες τους, μέσα από τα δημιουργήματα του ίδιου του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://cycladic.gr/page/kikladiki-kinonia-5000-chronia-prin, ο επισκέπτης  μπορεί να περιηγηθεί στην κοινωνία στα νησιά των Κυκλάδων όπως ήταν πριν από 5000 χρόνια, μέσα από κείμενα και φωτογραφικό υλικό που ακολουθούν τις ενόητες της έκθεσης, βίντεο, χάρτες, χρονολόγιο και αποσπάσματα του καταλόγου της έκθεσης ενώ μπορεί επίσης να αγοράσει ηλεκτρονικά τον κατάλογο της έκθεσης.

Παράλληλα, μπορεί να απολαύσει για πρώτη φορά στο cycladic.gr την ταινία, 4 λεπτών, στην οποία ο Καθηγητής Ν. Χρ. Σταμπολίδης αφηγείται την ανάδυση και τον πολιτισμό της πρωτοκυκλαδικής κοινωνίας (3200 έως 2000 π.Χ.) με οδηγό το κυκλαδικό ειδώλιο- το σύμβολο που χάρη στην καθαρή φόρμα και διαχρονική απλότητά του, καθόρισε την παγκόσμια ιστορία της Τέχνης, από την Προϊστορία έως τον 21ο αιώνα.  Το βίντεο πραγματοποιήθηκε σε σενάριο-αφήγηση του Καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη, σκηνοθεσία Τζώρτζη Γρηγοράκη, μουσική Μαριλένας Ορφανού  και παραγωγή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της Haos Film (Μαρία Χατζάκου, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη).

Η περιήγηση πραγματοποιείται στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Οnline δράσεις του Μουσείου

Εκτός από την περιήγηση στην έκθεση, οι επισκέπτες της ιστοσελίδας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης έχουν επίσης την δυνατότητα να μελετήσουν ψηφιακά τους καταλόγους των εκθέσεων των Ai Weiwei και George Condo μέσα από την δωρεάν πρόσβαση που δίνει το Μουσείο στις εκδόσεις μεγάλων εκθέσεών του https://cycladic.gr/page/online-exhibitions-catalogues, να διαβάσουν ιστορίες για την τέχνη στον Κυκλαδικό πολιτισμό με κείμενα, εικόνες και αντικείμενα από τις ψηφιακή συλλογή του Μουσείου στο Google Art Project https://artsandculture.google.com/partner/museum-of-cycladic-art, να βρουν νέα παιχνίδια και παιδικές εκδόσεις του ΜΚΤ για να γνωρίσουν τα παιδιά τον Κυκλαδικό και Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό https://cycladic.gr/page/ta-idolia-allios, να παρακολουθήσουν βίντεο καλλιτεχνών, επιμελητών και backstage υλικό στο κανάλι του μουσείου στο ΥouΤube αλλά και  διαλέξεις μέσα από το αρχείο του μουσείου.

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM